Implantar un model telemàtic de dermatologia a través de fotografies fetes per metges als ambulatoris, i que posteriorment s'envien a dermatòlegs, estalvia el 45% dels costos, revertint també en els mateixos pacients, segons un estudi d'investigadors de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC).

Aquest estudi, publicat recentment a la revista BMC Health Services Research, ha analitzat la implantació del model de teledermatologia en tres territoris catalans entre 2010 i 2012, i ha conclòs que podria estalviar més de dos milions d'euros si s'implantés a tot Catalunya.

En aquest model, els pacients poden acudir al seu centre d'atenció primària (CAP), on el metge els fa una fotografia de la zona afectada que envia a l'especialista a través de registres mèdics electrònics.

El dermatòleg analitza la imatge i comunica una solució al metge de primària, que la revisa i la transmet al pacient per telèfon, estalviant-li el desplaçament, en un cicle que pot completar-se en cinc dies.

L'estiu de 2010 es va implantar aquest model a Manresa com a alternativa a la dermatologia tradicional, i «a causa de l'èxit del pla», es va aplicar a la comarca del Bages el 2011 i a la del Berguedà el 2012.