L'Associació Catalana d'Ostomitzats (ACO) i la Societat Espanyola d'Infermeria Experta en Estomateràpia ha presentat avui a Girona la primera cançó sobre ostomia que s'ha compost per celebrar el Dia Mundial del Pacient Ostomitzat, que se celebra el primer cap de setmana d'octubre.

L'ostomia és una intervenció quirúrgica per crear una comunicació artificial entre una víscera i l'exterior, a través de l'abdomen, per conduir els fluids corporals, matèria fecal, urinària o secrecions de l'organisme, pot ser permanent o temporal i en general es fa en l'intestí i en les vies urinàries.

El grup musical Bombai, amb la col·laboració d'infermeres expertes en estomateràpia del Projecte GESTO, del qual formen part tres infermeres de Girona i 40 catalanes, i pacients ostomitzats, han creat la cançó, titulada El resto de tu vida. Aquesta cançó s'emmarca dins de la campanya «Posa una bossa en la teva vida», iniciativa impulsada per donar visibilitat a totes aquelles persones que dia a dia han de portar una bossa adherida al seu cos.

Segons ha informat la presidenta de l'ACO, Neus Cols, a Catalunya hi ha 11.040 persones ostomitzades, de les quals 1.100 viuen a Girona. Cols ha explicat que en la composició del single també ha col·laborat el laboratori Hollister, que desenvolupa, fabrica i comercialitza productes i serveis per a l'ostomia i incontinència.

«L'ostomia és una solució a un problema de salut que ens permet gaudir de les coses bones de la vida, no ens impedeix fer res. És molt important visibilitzar a les persones ostomitzades i que la societat ho conegui», ha reinvindicat Cols.

Al costat de la cançó també han presentat un videoclip interpretat per les pròpies infermeres estomaterapeutes, que reflecteix la història de dues persones ostomizades.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/ZBZkUAS6-Rw" frameborder="0" allow="autoplay; encrypted-media" allowfullscreen></iframe>

«La cançó és un gran estímul per seguir treballant en la millora en l'atenció al pacient ostomitzat. Portar una ostomia no té per què ser una limitació. Els pacients han de saber que poden continuar amb les seves vides després de l'operació, tal com diu la cançó», ha destacat Gemma Serra, infermera estomaterapeuta de l'hospital Trueta.