L'AECC-Catalunya contra el Càncer de Girona ha posat en marxa una campanya de recollida de firmes per donar suport a la recerca contra el càncer i aspira a sumar 8.000 adhesions a les comarques gironines. La crida, que vol aconseguir 500.000 signatures arreu de l'Estat, va arrencar ahir amb una acció a l'hospital Josep Trueta de Girona en què es van aconseguir 523 adhesions per a la campanya, que demana al Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats una estratègia nacional d'investigació en càncer i que permeti duplicar el pressupost destinat a la investigació oncològica i a retenir el talent investigador.

Durant tot el matí d'ahir, voluntaris i treballadors de l'AECC van atendre una carpa informativa a l'exterior del centre, i per atreure el major nombre de signatures, també es va posar en escena una performance teatral protagonitzada per un actor que representava la figura de l'investigador estàtua que únicament podia cobrar vida si s'introduïa una firma en una urna.

La campanya de l'AECC fa una crida a revertir les retallades en recerca dels darrers anys, duplicant la inversió per aconseguir una supervivència a la malaltia del 70% l'any 2030.

I és que segons un informe de l'Associació Espanyola d'Investigació sobre el Càncer (ASEICA) i la Fundació Bancària La Caixa elaborat a partir de dades públiques, es posa de manifest que després de la crisi econòmica (entre el 2010 i el 2016) la despesa pública en R+D a Espanya ha baixat en 1.400 milions d'euros, un 21%, una xifra «alarmantment baixa» en comparació «amb els països de l'entorn».

I és que preveuen que per a aquell any hi haurà un nou cas de càncer cada 1,8 minuts i una mort cada 3,8 a Espanya. Unes 230.000 persones van ser diagnosticades amb aquesta malaltia a l'Estat el 2017, segons xifres de l'AECC.

Amb aquestes dades, reclamen una Estratègia Nacional d'Investigació en Càncer dins de l'Estratègia en Càncer del Sistema Nacional de Salut, amb estratègies de seguiment i avaluació amb indicadors precisos sobre l'estat i l'evolució de la investigació i innovació en càncer a Espanya.

L'informe alerta que la reducció de la despesa en R+D a l'Estat significa que, «en quedar aparcades la ciència i la innovació de les prioritats públiques, la recerca a Espanya mostra símptomes d'estancament i debilitament».

El mateix informe indica que, en comparació, els fons privats destinats a la investigació oncològica han augmentat un 178% en el mateix termini; i els procedents de fons europeus, un 46%.

En total, des de l'any 2007 Espanya ha destinat a investigar el càncer 1.555 milions d'euros sumant totes les fonts de finançament, i el 2017 va ser l'any amb més fons recaptats, 140,3 milions.

Així, el finançament ha estat significativament menor ja que en els fons per habitant Espanya ha dedicat a la recerca 286 euros, mentre que a França, per exemple, la xifra puja a 750 euros i, a Alemanya, a 1.124 euros per persona.

L'informe també posa de manifest la «pèrdua de talent investigador» i la manca de relleu generacional en la recerca.