L'hospital Josep Trueta de Girona referma l'aposta per la cirurgia robòtica amb la incorporació del robot quirúrgic Da Vinci més innovador del mercat. Des de l'abril, el Trueta ha anat introduint la cirurgia robòtica amb un aparell en préstec i, ara, després de 50 operacions realitzades en set mesos, ha adquirit la darrera versió del robot Da Vinci, el Xi, que és més versàtil que el que es feia servir fins ara.

Des del centre destaquen que la cirurgia robòtica ja està plenament consolidada en els tres serveis en què s'ha iniciat -Cirurgia General, Urologia i Ginecologia- i per això s'ha volgut fer un pas més adquirint el model més evolucionat per a la cirurgia mínimament invasiva, creat l'any 2014 i que suposa una inversió d'uns 2 milions d'euros.

La primera intervenció amb el nou aparell es va fer el 2 d'octubre i ja se n'han fet tres. El Trueta calcula que, un cop estigui plenament implantada la cirurgia robòtica, podrà realitzar unes 150 operacions anuals.

Amb aquest tipus d'equipament, del qual disposen 40 hospitals a l'Estat, el cirurgià fa la intervenció a distància des d'una consola quirúrgica i l'aparell transmet els seus moviments amb molta precisió sobre el pacient, que està acompanyat per un altre cirurgià i la resta de l'equip.

Amb el robot és més fàcil l'accés a anatomies complicades, permet la visualització excel·lent dels punts de referència anatòmics i s'elimina el tremolor o els moviments involuntaris del cirurgià, així com el cansament postural després de llargues hores d'intervenció. Entre els avantatges que aporta el sistema hi ha un augment del control, la possibilitat d'afrontar més complexitat i reduir el risc de sagnat i complicacions del pacient, perquè les incisions són menors.

Sense moure el pacient

El Da Vinci Xi (IS4000) és un sistema robòtic molt adaptable i versàtil, i la principal diferència entre el robot que hi havia fins ara al Trueta i l'actual és que els braços poden fer un moviment de rotació sobre si mateixos, fet que permet canviar de camp quirúrgic sense moure el pacient. Això suposa un gran avantatge, sobretot per a algunes operacions de càncer de còlon i de càncer ginecològic. Així, per exemple, en les intervencions de càncer de còlon cal operar primer a la zona de la pelvis i després a l'abdominal. Amb el Da Vinci que hi havia fins ara, quan s'havia de canviar el lloc a intervenir era necessari moure el pacient, mentre que en el nou els braços quirúrgics roten sobre si mateixos, el que possibilita el canvi de zona i permet guanyar en temps, seguretat, fiabilitat i comoditat.

A més, els braços del robot són millors en aquesta versió i donen més llibertat al professional a l'hora de decidir com s'ha de procedir durant la intervenció.

Entre les novetats del nou model també hi ha la possibilitat d'usar la tècnica de verd d'indocianina, un colorant fluorescent que s'estén als teixits i identifica els ganglis sentinella -els primers on es troben les cèl·lules tumorals- en diferents tipus de tumors. Així mateix, permet valorar l'estat de la irrigació de les connexions intestinals que han realitzat els cirurgians.

Amb l'arribada d'aquest equipament, els especialistes en otorrinolaringologia començaran a fer també operacions de cirurgia oncològica de faringe i de laringe al novembre. Fins ara, amb la cirurgia convencional, només es podien extreure per la boca els tumors de coll que eren petits. El Da Vinci Xi permetrà poder extreure tumors més grans per via transoral, fet que farà que la cirurgia sigui menys invasiva, les seqüeles, menors, i la recuperació dels pacients, més ràpida.