Els trastorns depressius i els d'ansietat són més freqüents en dones que en homes, mentre que els relacionats amb l'abús de substàncies i els de personalitat prevalen més en la població masculina, destaca la cap de secció de Psiquiatria de l'hospital Vall d'Hebron Gemma Parramon en una entrevista amb motiu del Dia Mundial de la Salut Mental.

Es calcula que una de cada quatre persones patirà al llarg de la seva vida problemes de salut mental. Parramon afirma que avançar en la lluita contra l'estigma «costa» però valora que cada vegada es parli més de la importància de la salut mental. «Els canvis efectius en el dia a dia, a la feina, a l'escola, són més difícils d'aconseguir, però hi ha gent que hi està treballant molt», sospesa.

Els estudis coincideixen a assenyalar que hi ha alguns trastorns mentals que tenen més prevalença entre les dones mentre que d'altres són més freqüents en els homes.

Es calcula que entre un 10 i un 15% de les dones tindrà algun trastorn depressiu al llarg de la vida, mentre que entre el 7,5 i el 10% dels homes en patirà. Els percentatges són similars en els trastorns d'ansietat (que engloben l'angoixa o les fòbies). Entre el 10 i el 12% de les dones, aproximadament, patirà algun trastorn d'ansietat al llarg de la vida i en els homes, aquest percentatge se situa al voltant del 7%.

En canvi, els trastorns per ús de substàncies (bàsicament, consum de drogues) prevalen més entre els homes.

En aquesta línia, l'Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA) del 2017, indica una prevalença superior de depressió major o major greu en dones que en homes. Concretament, el 8,8% de les dones pateix una depressió major o greu enfront d'un 3,6% dels homes. A més, la prevalença augmenta amb l'edat i entre les persones amb menys estudis.

«No és només un tema de freqüències, sinó també de manifestació. Hi ha algunes malalties mentals, com moltes malalties en general, que es manifesten de forma diferent en els homes que en les dones, és a dir, alguns símptomes es presenten amb més freqüència segons el gènere i això fa que el diagnòstic pugui ser més difícil», puntualitza Parramon.

Factors socioculturals o ambientals poden influir-hi, però també de biològics. Parramon assenyala que, en les dones, el cicle hormonal hi pot tenir una gran influència. En períodes de canvis hormonals, poden aparèixer amb més freqüència símptomes o nous trastorns.

Parramon explica que les dones solen manifestar més el malestar emocional que no pas els homes en les consultes en els casos de trastorns afectius. També demanen més ajuda i accepten millor les derivacions a psiquiatria o psicologia. En canvi, als homes, en general, els costa més verbalitzar aquest malestar que pot ser causat per un trastorn i solen ser més reticents a acceptar aquest tipus de diagnòstics.