Cop contra el tràfic de marihuana a escala internacional des de les comarques gironines. La Guàrdia Civil va desmantellar ahir una organització criminal que estava dedicada al cultiu i la distribució sobretot d´aquesta droga a traficants d´altres punts d´Europa.

L´epicentre de l´organització estava situat a Maçanet de la Selva però també es van fer entrades en fins a 22 llocs -dos bars i la resta domicilis. En un d´aquests, a Cassà de la Selva, també hi vivia un dels capitosts. El cas està liderat pel jutjat d'instrucció 3 de Santa Coloma de Farners.

Tràfic i blanqueig de capitals

Durant el dia es van detenir 20 persones, als quals s´investiga per pertinença a una organització criminal, tràfic de drogues, blanqueig de capitals i defraudació del fluid elèctric. L´operació es va desenvolupar fins ben entrada la tarda i va finalitzar amb el trasllat dels detinguts cap a dependències policials en un autobús des de la urbanització de Residencial Park de Maçanet.

La macrooperació va comptar amb més de 250 agents de la Guàrdia Civil desplegats en quatre punts. La majoria dels policies van estar centrats en 19 domicilis i bars de la urbanització de Maçanet, mentre la resta d´escorcolls es van fer a Cassà de la Selva, el barri de Vilar-Roja de Girona i Lloret de Mar.

Durant els escorcolls, a banda dels detinguts -la major part d´ells són de nacionalitat espa­nyola-, els policies van aconseguir comissar drogues, sobretot marihuana, que és a la substància estupefaent que es dedicava el clan familiar dels Fajardo. També van comissar armes, com ara escopetes, documentació i grans quantitats de diners.

Escorcolls simultanis

El macrooperatiu va sorprendre els investigats cap a les quatre de la matinada, quan els agents van irrompre en els diversos punts de forma simultània.

L´operació policial està batejada com a Vassus-Monres i la investigació va començar quan es va aixecar la sospita que en diversos domicilis de la urbanització de Maçanet Residencial hi podia haver grans plantacions de marihuana i que aquesta droga s´estava comercialitzant a gran escala. La Guàrdia Civil va localitzar vuit plantacions de marihuna, situades a l´interior d´habitatges, que tenien la llum punxada. El clan tindria el seu epicentre a Maçanet, on es dedicava a cultivar i distribuir la droga, que després s'enviava a altres punts d'Europa.

L´organització tindria connexions amb Francisca Cortés Picazo, coneguda com La Paca, una traficant que va arribar a ingressar milions d´euros al dia amb la venda de drogues des del barri de Son Banya, de Palma de Mallorca

La major part de la banda estava establerta a Maçanet i en els diversos punts on es van fer els escorcolls els agents de la Guàrdia Civil van comptar amb l´ajut d´un helicòpter amb càmera tèrmica i la unitat canina.

Aquí els agents van localitzar cultius de marihuana en cases dels carrers Ter, Fluvià, entre d´altres. També van trobar en menys mesura altres estupefaents. Pels volts de les dotze del migdia, els Tedax de la Guàrdia Civil van fer entrada en un restaurant tancat de la urbanització equipats amb georadars per tal de trobar espais ocults. A Girona, l'operatiu es va centrar al carrer Pineda del barri de Vila-roja. Una mitja dotzena de policies va tallar el carrer i s´escorcollava una casa.

Molts agents a Cassà

A Cassà, una vintena d´agents es van situar en una finca molt gran amb diversos edificis de la Verneda, on vivia, segons fonts policials, un dels caps del grup i es van comissar armes i es va fer almenys una detenció.

En total, el macrooperatiu va comptar amb més de 350 polices de Girona i de Barcelona; tant de l´especialitat judicial com de l'Agrupació de Reserva i Seguretat. I també van participar-hi tècnics d´Endesa.