L'eruga del boix, de procedència asiàtica, va aterrar a Catalunya cap al 2014 i, des d'aleshores, la seva població ha augmentat exponencialment i ha trobat en els nostres boscos un hàbitat ideal per quedar-s'hi a viure i ampliar la comunitat. Els focus importants d'eruga es van començar a detectar l'any passat a la Garrotxa i Osona, però enguany els experts asseguren que la seva presència ha augmentat i s'ha expandit a altres comarques com el Ripollès, la Selva, el Pla de l'Estany i el Gironès. Veient l'auge de l'espècie al territori català, Alerta Forestal va iniciar el dimarts de la setmana passada una alerta per fer seguiment de l'eruga a partir de fotografies que envia la població.

Alerta Forestal és un projecte de ciència ciutadana que intenta involucrar la ciutadania de Catalunya per tal d'analitzar l'estat de salut actual dels boscos catalans i preveure quines afectacions poden haver-hi en el futur, tenint en compte el canvi climàtic i altres factors ambientals, com ara la presència d'espècies invasores. La iniciativa, coordinada pel Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) i finançada per la Fundació Bancària La Caixa, està lligada a un programa més ampli anomenat «Boscos sans per a una societat saludable». La tècnica del CREAF i coordinadora d'Alerta Forestal, Anabel Sánchez, explica que «fins ara hi havia quatre alertes forestals -processionària, sequera, ventades i nevades- i ara n'hem obert una cinquena per l'eruga del boix».

Sánchez detalla el procediment per participar en el projecte: «Les persones que mentre passegin vegin paisatges afectats per alguna d'aquestes alertes poden fer una fotografia i enviar-la al web-app d'Alerta Forestal». Fonts del CREAF asseguren que estan treballant en la creació d'una aplicació descarregable. Pel que fa a l'alerta per eruga del boix, les imatges rebudes dels darrers dies són de la zona entre Manlleu i Torelló, del Cadí-Moixeró i de prop de Lleida. L'experta apunta que originàriament el projecte no tenia pensat recollir les afectacions del sotabosc, com ara el boix, però a causa de l'alarma social d'enguany el projecte s'ha ampliat.

Espècie invasora

Els experts asseguren que l'eruga del boix és una arna amb una capacitat invasora molt alta, ja sigui perquè la papallona pot volar llargues distàncies, com també perquè no s'han detectat depredadors naturals que frenin la seva invasió. Les erugues es mengen les fulles del boix i, a vegades, l'escorça de l'arbust. Sánchez apunta que els boixos afectats per l'insecte es recuperen i tornen a rebrotar a la primavera i, si estan en bones condicions, ho poden fer també a la tardor. «El problema és fins a quin punt l'eruga pot debilitar la planta i, si l'acaba matant, quines afectacions pot tenir aquest fet per l'ecosistema», ressalta la coordinadora del projecte. La campanya vol resoldre la pluja de preguntes que en aquests moments estan sobre la taula.