El Consell Comarcal del Ripollès ha demanat a l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) un permís especial per netejar les lleres dels rius de la comarca després del temporal d'aquest dilluns. Segons ha anunciat el president de l'ens comarcal, Joan Manso, les administracions locals tenen «moltes dificultats per aconseguir les autoritzacions» per netejar les lleres dels rius. Per aquest motiu demanen una especial comprensió i que atorguin una «autorització global» que arribi de forma urgent. Segons Manso, aquest és un pas necessari per tornar «a la normalitat», després de l'acumulació d'arbres en diversos punts en els municipis de la comarca per culpa de les riuades provocades pel temporal.

El Ripollès encara pateix les conseqüències del temporal que va afectar la comarca durant la matinada d'aquest dilluns. Des del Consell Comarcal ahir van alertar que un dels primers passos per recuperar «la normalitat» al territori és netejar les lleres dels rius, ja que moltes d'elles estan plenes d'arbres tombats i vegetació arrossegada per les riuades. Així ho va afirmar el president de l'ens, Joan Manso, que també va aprofitar per demanar a l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) que concedeixi «una autorització global» de neteja a tota la comarca, en comptes que cada municipi hagi de fer aquests tràmits de forma independent.

A banda de la petició d'aquesta autorització especial pel temporal, des del Consell Comarcal del Ripollès aprofiten per demanar més comprensió a l'ACA a l'hora de concedir els permisos necessaris per mantenir les lleres dels rius. Manso va detallar que els ajuntaments tenen «moltes dificultats» per poder tramitar les autoritzacions corresponents i que, a més, el finançament sempre prové de les administracions locals.

El president de l'ens supramunicipal ja va avançar que «ni els ajuntaments ni el Consell Comarcal tenim capacitat econòmica per portar a terme de forma exclusiva la neteja» que ha d'afrontar el territori després del temporal. Per aquest motiu també demanen que l'ACA s'impliqui en el finançament d'aquesta operació.

«Flexibilitzar» els tràmits

Més enllà d'aquest permís especial que demanen a causa del temporal, Joan Manso també ha proposat a l'ACA que es puguin «flexibilitzar en un futur» els tràmits necessaris per poder tirar endavant les neteges dels marges fluvials. Segons el president, l'ACA ha de tenir en compte «que som la capçalera del curs fluvial» i per això els ajuntaments haurien de tenir «més facilitats» per sol·licitar aquests permisos.

Un exemple de la complexitat a l'hora de demanar les autoritzacions és el cas de Molló. El vicepresident del Consell Comarcal i també alcalde del municipi, Josep Coma, va detallar que «fa sis mesos vam demanar que l'ACA netegés alguns trams fluvials per l'acumulació de troncs després de les nevades de l'hivern passat». Coma va assegurar que «no hem rebut ni tan sols resposta» per part de l'organisme català i això pot comportar problemes en futures riuades. Més enllà d'aquestes afectacions, des del Consell Comarcal estan registrant totes les conseqüències del temporal. Actualment, un dels problemes que encara no s'ha resolt és el camí rural que hi ha entre Espinavell i Setcases.

L'ACA va respondre als ajuntaments del Ripollès que actualment no té cap sol·licitud per netejar lleres de rius a la comarca que estigui pendent d'autoritzar. L'ACA va assegurar que, cada cop que se'n rep una, se li dona sortida de manera «àgil» i va recordar que, entre aquest 2018 i l'any passat, ha donat el vistiplau a set sol·licituds que se li van fer arribar des del Ripollès. A més, l'Agència subratlla que en el marc de l'actual programa de manteniment i conservació de lleres s'han dut a terme cinc actuacions a la comarca (totes, a Campdevànol i Ripoll). L'ACA avança que el novembre el seu Consell d'Administració preveu aprovar un nou programa, que doblarà el pressupost de l'anterior. Es passarà d'1,3 milions a 2,5.