Per setè any consecutiu, l'hospital Josep Trueta de Girona participarà en el Dia Mundial de l'Ictus comprovant l'estat de les artèries de tothom qui hi estigui interessat. L'hospital s'avança a l'efemèride, que és el dia 29 d'octubre, i el divendres 26 de 9 del matí a 1 del migdia, els professionals de la Unitat d'Ictus del Servei de Neurologia seran al vestíbul del centre per informar sobre la malaltia i realitzar ecografies de Doppler a qui vulgui, ja que el resultat d'aquesta prova pot indicar un factor que predisposi a patir la malaltia, que és la segona causa de mort i la primera d'invalidesa en els adults dels països occidentals.

A diferència d'altres edicions, el centre demana a la ciutadania interessada a fer-se la prova que demani hora per evitar les esperes d'altres ocasions. Per demanar hora, s'ha de trucar al 972 940 262 a partir de dilluns 22 d'octubre i fins al dijous 25, entre les 9 i les 12.

S'habilitaran dos aparells d'ecografia de Doppler per fer la prova, que dura uns deu minuts, a dues persones alhora. Els que no demanin hora també seran atesos, però en aquest cas l'espera pot ser més llarga, explica el centre, que és l'hospital de referència per al tractament de l'infart cerebral a les comarques gironines.

A més, professionals d'infermeria del servei també mesuraran la pressió arterial i la glucèmia de qui ho vulgui. A més d'aquests controls per prevenir l'aparició dels infarts cerebrals, els especialistes també faran recomanacions de mesures preventives, com fer exercici físic moderat, mantenir una dieta sana i equilibrada baixa en sal i greixos, i evitar de fumar.

Uns 1.700 ictus l'any a Girona

Es calcula que una de cada sis persones patirà un ictus al llarg de la seva vida. Cada any, 1.700 gironins pateixen un infart cerebral, i només la meitat arriben a l'hospital dins les primeres sis hores des de l'inici de l'afectació, un temps que es considera clau per al pronòstic del pacient.

Els signes que ens han de fer pensar en un probable ictus i demanar ajuda sanitària immediatament (trucant al 061) són la pèrdua de força o de sensibilitat de manera sobtada a la cara, un braç i/o una cama d'un costat del cos; la pèrdua sobtada de visió d'un ull; la dificultat per parlar o entendre, i un intens i sobtat mal de cap.

A l'Estat espanyol, l'ictus és la primera causa de mortalitat entre les dones i representa el principal motiu d'incapacitat, ja que la majoria de pacients pateix seqüeles que, en el 40% dels casos, els inhabiliten per fer les seves activitats quotidianes.