El Consorci de Benestar Social Gironès-Salt va retirar ahir les dades desprotegides d'ajuts d'urgència que havia concedit des de 2016. Com va denunciar en l'edició d'ahir Diari de Girona, amb només dos clics es podia accedir a les resolucions en què costaven dades personals d'usuaris en risc d'exclusió social que han rebut algun ajut d'urgència. En les resolucions es podia conèixer el nom i cognom dels usuaris, la quantitat aprovada i la destinació. Entre altres qüestions, el Consorci hauria deixat sense protecció les que fan referència a la situació de solvència econòmica de diversos ciutadans, i també les necessitats d'assistència social a diversos menors.

Fins ahir al matí, dins de l'apartat on es podien localitzar figuraven almenys 130 aprovacions d'ajuts econòmics de la direcció del Consorci i unes 170 de la Presidència per pagar rebuts de la llum per evitar el tall de subministrament fins a autoritzacions per sufragar material escolar. Del 2017 hi comptaven almenys 120 autoritzats per la direcció del consorci i més de 290 depenent de presidència. A més hi consten més d'un centenar de decrets de direcció amb ajuts del primer trimestre de 2018.

Seguint la llei de protecció de dades i les diverses recomanacions, altres ajuntaments o ens de gestió de serveis socials fan servir únicament la comunicació personal directa amb l'afectat per donar a conèixer la concessió o no de l'ajut. La regidora de Salt i portaveu del PSC al Consell Comarcal, Iolanda Pineda, va considerar que «és un fet molt greu, perquè moltes dades d'ajuts concedits han estat exposades», pel que considera que s'ha faltat al respecte «a la intimitat de les persones que estan en situació de vulnerabilitat».

Davant d'aquesta situació, «per aquest error greu que ha suposat una violació del dret de la intimitat, demanem quant de temps fa que aquestes dades estan exposades i que es prenguin les responsabilitats polítiques i tècniques que se'n derivin».

El Consorci de Benestar Social Gironès-Salt, és un organisme que presideix Jaume Busquets, però que compta amb diversos regidors del govern de Salt en el seu equip de govern. Així, el vicepresident és l'alcalde de Salt, Jordi Viñas, mentre que també en formen part el regidor d'IPS, Ferran Burch i Àlex Barceló, regidor d'ERC de la mateixa població. En aquest sentit, la portaveu socialista al Consell, Iolanda Pineda, va advertir que «les responsabilitats són del consell comarcal però també de l'Ajuntament de Salt, donat que molts són els responsables que durant molt de temps hi hagi hagut descontrol». Els socialistes avisen que això també succeeix amb «algunes partides pressupostàries en el Consell Comarcal» i que «no s'entén com ha pogut passar aquesta barbaritat».