L'Ajuntament de Vilablareix ha observat en els darrers mesos un increment important dels gats de carrer a diversos punts del municipi. Per tal d'establir un control de la superpoblació de felins i garantir que tinguin un bon estat de salut, el consistori es va posar en contacte amb la Fundació Fauna perquè els ajudés a traçar un camí que permeti l'equilibri i el benestar al poble, tant per a les persones com pels animals. La solució consensuada per ambdues parts ha estat activar el Projecte Gat de la Fundació, que es va iniciar l'any 2007 a Girona, amb l'objectiu de millorar la qualitat de vida del gat al carrer evitant que hi hagi zones sobrepoblades d'aquest l'animal. Dimarts passat es va presentar la iniciativa als ciutadans amb la voluntat de reunir els actuals alimentadors i altres voluntaris que vulguin participar en el projecte. A principis de novembre es farà una segona reunió per explicar les instruccions a seguir.

La regidora de Salut, Ensenyament, Dona i Participació de l'Ajuntament de Vilablareix, Sònia Ruiz, explica que «arran de l'increment de gats a certes zones de la localitat, és necessari posar ordre a la situació per evitar grans comunitats de felins i possibles riscos sanitaris». Ruiz concreta que alguns dels punts on s'ha detectat una superpoblació de gats rodamons són als carrers Pont de Canals, Ressec, Marroc i a la zona de la deixalleria. La solució al cas per part del consistori ha estat contactar amb la Fundació Fauna, entitat sense ànim de lucre que va néixer amb la voluntat de fomentar el respecte vers els animals i la natura en general, i demanar-los consell. La proposta per part de la Fundació ha estat aplicar el Projecte Gat, que va començar a Girona i que també es practica en altres pobles de la comarca del Gironès, malgrat que el nivell d'actuació pot abraçar tot Catalunya.

La regidora Sònia Ruiz i el director de la Fundació Fauna, David Serramitjana, van encapçalar dimarts passat una reunió oberta a tot el poble per explicar les línies generals del projecte i per fer una crida a voluntaris que hi volguessin participar. El director de l'entitat apunta que «la resposta va ser molt bona, el nombre d'alimentadors interessats en el Projecte Gat va ser superior als participants en la primera reunió de la iniciativa que va tenir lloc a Girona el 2007». Ruiz recorda que a la convocatòria de dimarts van venir un total de vuit persones, però en aquests moments s'hi han afegit dues més que també s'han interessat en la proposta. La regidora afirma que les persones que volen col·laborar ja eren alimentadors de gats anteriorment, però ara amb el projecte se'ls explicarà els drets i els deures que han de dur a terme en la propera reunió prevista a principis de novembre.

Actuació dels voluntaris

La Fundació Fauna ha detectat entre 60 i 80 gats als carrers de Vilablareix. La funció dels alimentadors voluntaris del projecte serà fer-se càrrec d'una de les colònies del municipi amb tasques com alimentar els gats, tenir cura de la seva salut i, en cas d'accident, portar-los al veterinari. Depenent dels costos, una part anirà a càrrec del voluntari i l'altre a càrrec de l'Ajuntament. Serramitjana apunta que el Projecte Gat està dissenyat per aplicar-se a qualsevol municipi, tot i que «no són gaires els ajuntaments interessats en la millora dels drets dels animals. Falta molta educació política en aquest terreny i és d'agrair quan un ajuntament vol saber més informació sobre aquest projecte».