El secretari de l'Ajuntament de Sant Jordi Desvalls, Josep Carreras, va trametre una denúncia l'agost de l'any passat a Fiscalia contra l'exalcalde convergent, Jordi Corominas, actual regidor de l'oposició, per una actuació que presumptament podria ser constitutiva d'un delicte de negociacions prohibides a funcionaris públics i que en aquests moments està en procés d'investigació judicial. Es tracta de la contractació del gasoil destinat al cotxe i al consistori a l'empresa unipersonal Enco Sant Jordi SLU, propietat de Corominas, durant la seva etapa d'alcalde del municipi (entre 2011 i 2015) amb factures que ascendeixen a 5,852 euros. L'exalcalde argumenta que és conscient que aquest mètode era indegut segons la llei, però que «tota la vida l'Ajuntament sempre ha vingut a proveir-se a casa per qüestions pràctiques», ja que la gasolinera més propera està a 12 quilòmetres de Sant Jordi.

El 23 d'agost del 2017 la fiscalia de Girona va rebre la denúncia del secretari de l'Ajuntament, el qual exposava que «la conducta de l'exalcalde d'aquesta Corporació pot ser constitutiva de delicte». Adjuntat a la denúncia, Carreras va trametre el testimoni de 17 factures de la gasolinera Enco Sant Jordi SLU entre el 30 de juny de 2014 i el 15 de maig de 2015 per un import de 5.852,52 euros, una còpia del Butlletí Oficial del Registre Mercantil (BORME) del dia 4 de juliol de 2013 en què es confirma que l'empresa és unipersonal i propietat de l'exalcalde Jordi Corominas, i el certificat que acredita que Corominas va ser alcalde del municipi de l'11 de juny de 2011 fins al 13 de juny de 2015. Segons Carreras, «el total facturat a Enco Sant Jordi a la Corporació durant tots els períodes [des de que Carreras va entrar com a regidor a l'Ajuntament l'any 92] supera amb escreix els 30.000 euros».

Abans d'acudir a Fiscalia per notificar aquestes accions, Carreras es va dirigir a Corominas en un ple per aclarir aquests fets i l'exalcalde li va admetre que l'actuació podia ser «il·legal», però que la va efectuar perquè «és absurd que un cotxe de l'Ajuntament hagi d'anar-se'n 25 quilòmetres enllà per proveir-se de gasoil» en comptes de fer-ho al mateix poble.

Carreras va consultar el Codi Penal i va comprovar que aquella conducta podia ser «constitutiva a delictes de negociacions prohibides i prevaricació corresponents als articles 439 i 404 del Codi Penal, respectivament». Després d'estudiar els fets, el secretari creu que «els funcionaris estem obligats a denunciar els delictes dels quals tenim coneixement, ja que no denunciar-los podria constituir una actuació delictiva segons l'article 408 del mateix Codi». Carreras va denunciar els fets a la Fiscalia perquè ells decidissin si la conducta de Corominas podria ser susceptible a delicte. Pocs dies més tard, el Ministeri Fiscal va trametre la denúncia al Jutjat d'Instrucció número 3 de Girona que va encarregar a la Guàrdia Civil de l'Àrea de Delictes Contra el Patrimoni de la Comandància de Girona una recerca més profunda del cas.

Investigació de fons

El 7 de febrer de 2018, l'Ajuntament de Sant Jordi Desvalls va rebre una carta de la Unitat de Policia Judicial de la Guàrdia Civil sol·licitant documentació relacionada amb la «suposada comissió d'un delicte de negociacions prohibides a funcionaris públics, arran d'haver estat requerida la investigació de tals fets per part del Jutjat d'Instrucció número tres de Girona». El 28 de març, la Guàrdia Civil va tornar a posar-se en contacte amb l'Ajuntament reiterant la petició de documentació. El secretari va trametre la informació el 31 de maig, adjuntant un «testimoni de 99 factures girades per la mercantil Enco Sant Jordi des de l'1 de gener de 2009 fins al 31 de març de 2014», a més de «declaracions del registre d'interessos corresponents a Corominas del 19 de maig de 1995, l'11 de juny de 2003 i el 14 de juny de 2015». En el document, Carreras respon que no consta que l'exalcalde «hagi exercit altres càrrecs en l'administració local o autonòmica que el de conseller comarcal del Gironès», «es desconeix el procediment que se seguia per a la contractació de combustibles», malgrat que «les factures eren aprovades per la Junta de Govern Local» i que «no consta cap sol·licitud ni concessió de compatibilitat a favor de Jordi Coromines per l'exercici d'activitats privades».

La Comandància de la Guàrdia Civil de Girona va citar a declarar al secretari municipal, a l'exalcalde Corominas, juntament amb altres membres del seu equip de govern durant el mandat. Segons Carreras, «una vegada el jutge d'instrucció consideri que la causa ha estat degudament instruïda, acordarà si obrir judici oral davant el jutge penal si hi detecta un delicte, o bé arxivarà el cas».

«Revenja»

Coromines ha admès els fets a Diari de Girona i està convençut que el cas acabarà a judici. L'exalcalde, que creu que darrere la denúncia hi ha una revenja ha dit que «Sant Jordi Desvalls és un poblet de 800 habitants, hi ha una sola betzinera que és meva, i de tota la vida el cotxe de l'Ajuntament sempre ha vingut a casa a repostar un cop a la setmana o cada quinze dies. La llei diu una cosa però l'altre és que siguis pràctic i el que és absurd és que un cotxe de l'Ajuntament hagi d'anar-se'n 25 quilòmetres a repostar, en comptes de fer-ho a casa meva».