Els robatoris amb força continuen posicionant-se com el tipus d'infracció més comuna entre menors a les comarques gironines. Així ho mostren les dades proporcionades per la memòria de la Fiscalia d'enguany, en la qual, contrastant els darrers quatre anys, aquest tipus de delicte continua encapçalant la llista amb diferència. Durant el 2017 es van donar 179 casos a la província, un 28,4% menys que l'anterior, quan n'hi va haver 250.

Una situació similar també pel que fa als robatoris amb violència o intimidació, els quals es troben en segona posició a la llista amb un total de 61 casos registrats. En aquest cas, laxifra també és inferior a la de l'any 2016, quan n'hi va haver un 60,6% més amb 155 infraccions comptabilitzades a la demarcació.

De fet, la darrera de les memòries és la més optimista quan es tracta de fer balanç pel que fa als delictes comesos per menors de 18 anys, ja que, en totes les seves modalitats, les xifres han baixat de manera considerable seguint la tendència que ja s'havia anat establint durant els darrers anys, concretament fins al 2014.

Una d'aquestes millores és especialment visible en l'àmbit de la violència -tant la domèstica com la de gènere-, en el qual les xifres han disminuït notablement. En el primer dels casos, a la província de Girona es va donar només un cas durant el 2017, o sigui, un 95% menys que l'any anterior, en què n'hi va haver 20. I, també amb bons resultats, les infraccions per violència de gènere passen de 20 a 4 (un 80% menys en només un any).

Les agressions i els abusos sexuals a les comarques gironines van comptabilitzar 5 i 6 casos menys que el darrer any, però encara persistents durant el 2017 i amb valors similars als que es van registrar durant el 2015. Altres tipus d'infraccions que es van donar van ser lesions (45), furts (46), danys (34), atemptats i delictes de resistència i desobediència greu (48) o conducció sense permís (47).

En menys mesura, conducció temerària (2), conducció etílica o drogues (2), o bé altres delictes contra l'ordre públic (4). També es contempla una darrera categoria que porta per nom: altres, amb 77 casos en què s'engloben altres tipus de casos diferents als anteriors.

Més règim semiobert

Pel que fa als delictes lleus comesos per menors, durant el 2017 n'hi ha haver 261 contra les persones i només 1 contra el patrimoni, amb una tercera categoria tipificada com altres, en la qual n'hi havia 238. Unes dades que són ben diferents a les de l'any anterior (2016), en què n'hi va haver 631 contra les persones i 85 pel que fa al patrimoni.

Un altre dels punts que queden desglossats en aquesta memòria emesa pel Ministeri Fiscal són les mesures que es van prendre al respecte. Dividits per règims d'internament, es van comptabilitzar 5 casos de règim tancat, 75 de semiobert i 5 més d'obert. També es van prendre un altre tipus de mesures, com per exemple la llibertat vigilada (163), prestacions en benefici a la comunitat (36) o amonestacions (11).

No es va donar cap cas de privació de permisos i llicències ni tampoc permanències en cap de setmana. En total es van fer 253 expedients d'execució. Pel que fa al balanç de les sentències, n'hi va haver 37 d'absolutòries, 186 de condemnatòries amb conformitat i 67 sense.