El Govern català ha aprovat eliminar el requisit de nacionalitat per accedir a un lloc de treball estatutari, requisit que ara impedeix retenir els metges extracomunitaris formats a Catalunya, amb la intenció de pal·liar la falta de metges en l'atenció primària i en determinades especialitats d'hospital.

L'acord beneficia, d'entrada, els prop de 100 facultatius extracomunitaris que cada any acaben la seva formació sanitària especialitzada als centres de l'Institut Català de la Salut (ICS) i que, una vegada acabada la seva residència, no poden seguir treballant en el sector públic per no tenir la nacionalitat espanyola o la d'algun país de la Unió Europea, tal com requereix la Llei de l'Estatut bàsic de l'empleat públic.

A partir d'ara, aquesta nacionalitat no serà requerida per accedir a contractes de facultatiu especialista estatutari en determinades especialitats deficitàries i en determinats territoris de Catalunya, segons s'especifiqui al mapa d'especialitats deficitàries vigent en el Pla d'Ordenació de Recursos Humans de l'ICS.

Fins ara, els especialistes extracomunitaris només podien optar a contractes de tipus laboral temporal en centres de l'ICS si acreditaven un permís de residència, però per renovar-lo calia que rebessin de l'ICS una oferta de contracte de més d'un any de durada.

Segons Salut, aquesta modalitat de contracte no s'adequa als supòsits més freqüents de contractació temporal en els centres de l'ICS (baixes, pics d'activitat assistencial, etcètera) i aquests metges tampoc podien accedir a contractes interins o fixos atès que la llei obliga a tenir la nacionalitat pertinent.

Salut destaca que «la supressió d'aquesta trava legal a la contractació permetrà a partir d'ara retenir el talent d'aquests professionals i millorar la qualitat dels contractes dels metges especialistes extracomunitaris que ja treballen en l'ICS». La retenció d'aquests facultatius ja formats durant la residència afavorirà, especialment, l'atenció primària, que és de les que compta amb més extracomunitaris (un 30% dels MIR de medicina familiar de l'ICS).