Segueix-nos a les xarxes socials:

Els gironins van consumir prop de mig milió d'antibiòtics l'any passat

La dada es manté estable des del 2013, mentre que al conjunt de Catalunya, amb 4,3 milions, s'ha reduït un 1% en aquests anys. Només la meitat d'aquests medicaments s'usa correctament

Els gironins van consumir prop de mig milió d'antibiòtics l'any passatgirona

Els gironins van consumir l'any passat gairebé mig milió d'envasos d'antibiòtics, una xifra que s'ha mantingut estable des de l'any 2013. Segons les dades del Departament de Salut, que alerta que només la meitat d'aquest tipus de medicaments s'utilitza correctament, amb el risc que comporta perquè perdin efecte, els catalans van consumir l'any passat 4,3 milions d'envasos d'antibiòtics, fet que suposa una reducció de l'1% respecte a l'any 2013, i en el cas de Girona van ser 446.849 envasos, el mateix que fa quatre anys.

El consum d'antibiòtics a Catalunya es manté estable en els darrers anys malgrat que s'estan impulsant totes les línies de treball de les estratègies internacionals en la matèria: la vigilància, la comunicació, el control, la formació, la prevenció i la investigació, juntament amb sistemes d'enllaç entre institucions, assenyala la Generalitat. Entre el 2013 i el 2017, la regió sanitària, en aquest temps s'ha experimentat un descens a Lleida (-6%, amb 210.784 envasos consumits al 2017), a Terres de l'Ebre (-8%,119.027 envasos), a Catalunya Central (-6%, 299.543 envasos) i a l'Alt Pirineu i Aran (-5%, 47.297 envasos); al Camp de Tarragona només s'ha reduït el consum un 1% (386.601 envasos), mentre que a Barcelona, com a Girona, s'ha mantingut (2,7 milions).

Són dades publicades per la Generalitat coincidint amb el Dia Europeu per a l'Ús Prudent dels Antibiòtics, que va ser diumenge, per alertar que la capacitat dels microorganismes de resistir tractaments antibiòtics a causa del seu mal ús suposa una «seriosa amenaça mundial» per a la salut, ja que cada vegada que s'utilitza un antibiòtic es consumeix una part de la seva utilitat futura per tractar noves infeccions bacterianes.

Segons la Generalitat, les infeccions provocades per bacteris resistents als antibiòtics causen la mort cada any de 25.000 persones a la Unió Europea i d'unes 700.000 en el món. Si el mal ús dels antibiòtics no s'atura, les institucions sanitàries calculen que cap a l'any 2050 moriran cada any 392.000 persones a Europa i uns 10 milions a escala mundial per la resistència dels antimicrobians.

Per donar mostra de la gravetat d'aquesta amenaça, la Generalitat precisa que cada any moren en el món 8,5 milions de persones a causa del càncer, per la qual cosa la resistència als antibiòtics podria provocar més morts que una de les malalties que més preocupa a la societat.

De fet, segons la Generalitat, intervencions com el trasplantament d'òrgans o la cirurgia major, com cesàries o operacions de pròtesis de maluc, es poden arribar a convertir en procediments d'elevat risc si es continua fent un ús imprudent dels antibiòtics i perden efectivitat.

Davant d'aquesta situació, la Generalitat recomana fer un ús prudent dels antibiòtics tant en la medicina humana com veterinària. Aconsella prendre antibiòtics només quan un metge ho recepti, ja que els antibiòtics no serveixen per tractar virus (com els que causen grips i refredats), i no s'han de fer servir com a promotors del creixement en ramaderia. Com a resultat d'aquests usos inadequats, els medicaments es tornen ineficaços i les infeccions persisteixen en l'organisme.

Salut també recorda que val més no automedicar-se, acabar sempre el tractament prescrit, portar els antibiòtics sobrants a la farmàcia, rentar-se les mans amb freqüència per prevenir infeccions i mantenir les vacunes al dia.

Prem per veure més contingut per a tu