Una consignació de ??,?? euros és el que s'ha previst que es gasti cada gironí en la loteria del Nen. En aquest sentit, Loteries i Apostes de l'Estat ha posat a la venda dècims d'aquest sorteig per valor de ?,72 milions d'euros a Girona.

El sorteig se celebra el dia 6 de gener de 2019 després de la grossa de Nadal i el sorteig de la Grossa de Cap d'Any de la Generalitat de Catalunya i és una de les loteries que no suscita tanta expectació. De fet, el Sorteig Extraordinari de la Loteria de Nadal d'aquest any va ser garrepa amb Catalunya, on va deixar amb prou feines uns 27 milions d'euros en premis, sense comptar premis menors i reintegraments, dada que representa un 7,2% del total dels més de 363 milions d'euros invertits pels catalans aquest any a la compra de dècims. Enguany només va deixar esgarrapar 35 dècims saltejats i venuts a través de màquina en una quinzena de poblacions, que van deixar un total de 14 milions a Catalunya. A les comarques gironines es van beneficiar d'un pessic de la grossa les poblacions d'Olot, Figueres i Sant Joan les Fonts.

Per al sorteig del Nen, Loteries i Apostes de l'Estat ha consignat en els establiments de Catalunya 485.367 dècims amb un valor de més de ?7 milions d'euros, encara que molts no es vendran i seran tornats abans del sorteig. Això suposa que els catalans jugaran per terme mig menys de ?? euros en dècims del sorteig extraordinari del Nen. I els gironins, concretament, una mitjana de 10,23 euros. A la província de Barcelona s'han posat a la venda dècims per valor de ??,3 milions d'euros, que, si es venguessin tots, suposaria una mitjana de 12,98 euros per persona, mentre que a la de Lleida són 9,4 milions, la més alta, és a dir, ?1,?4 euros per cada habitant, encara que en aquesta província l'administració de loteria la Bruixa d'Or de Sort (Pallars Sobirà) distorsiona les xifres perquè és una de les què més ven a tot Espanya.

La província amb menys vendes és la de Tarragona, on s'ha consignat un total de ?,5 milions d'euros en dècims, que representen poc més de ? euros per persona, la qual cosa la situa com la segona província espanyola, després de Huelva, i sense comptar amb les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla, que menys juga a aquesta loteria.

El valor dels premis

El primer premi del sorteig, realitzat mitjançant el sistema de bombos múltiples, està dotat amb dos milions d'euros per sèrie; el segon, amb ???.??? euros; i el tercer, amb ???.??? euros per sèrie.

Això vol dir que per cada dècim (amb un cost de ?? euros) del primer premi es guanyen ???.??? euros; per cada dècim del segon, ??.??? euros; i per cada dècim del tercer, el premi és de ??.??? euros (a aquests cal aplicar posteriorment la retenció del ?? per cent que s'emporta Hisenda). Durant el sorteig també hi ha ?? extraccions prèvies als grans premis.

En primer lloc, s'extreuen cinc nombres de dues xifres (desenes i unitats) amb els quals duplicar els diners gastats per cada dècim premiat; després, catorze extraccions de tres xifres amb premis de ?.??? euros per sèrie; i, finalment, dos de quatre xifres (d'unitats de miler cap avall), amb premis de ?.??? euros cadascuna per sèrie. Les aproximacions als grans premis també es remuneren: ?.??? euros per dècim per al número directament anterior i posterior al primer premi i ??? euros als del segon. Les terminacions de tres xifres dels dos primers premis, així com la desena corresponent al primer premi, reben ??? euros per dècim, mentre que els que comparteixin les tres primeres xifres amb algun dels tres grans premis també seran dotats amb la mateixa quantitat.

Finalment, existeixen tres reintegraments amb els quals recuperar els diners jugats: un de corresponent als números que tinguin la mateixa unitat del primer premi i dos més per als que coincideixin amb alguna de les dues extraccions especials d'una xifra que es realitzen per finalitzar el sorteig. Pel que fa al dubte de quin serà el número afortunat, des de ???? el zero és la terminació més repetida (?1 vegades), seguida del ? (?? vegades), el ? (?? vegades) i el ? (?2 vegades).