La Unitat d'Arrítmies de l'hospital Josep Trueta de Girona ha atès 853 pacients en el seu primer any de funcionament. La unitat, que es va posar en marxa el desembre del 2017, inclou la nova sala d'electrofisiologia, dotada amb un equipament de primer nivell, que va permetre iniciar procediments que fins llavors no es feien a Girona i la sala de marcapassos on s'implanten aquests aparells, activitat que fins aleshores es realitzava als quiròfans.

La majoria dels pacients, 524, han rebut atenció a la sala d'electrofisiologia, on s'han realitzat 207 estudis electrofisiològics, uns procediments diagnòstics que consisteixen en la inducció d'arrítmies als pacients que pateixen taquicàrdies supraventriculars, per determinar quina és la causa que els provoca les palpitacions.

Segons els resultats de l'estudi, els pacients han de seguir determinats tractaments, com ara les ablacions, un procediment pel qual es crema amb calor el focus que genera les arrítmies, i aquest punt queda desconnectat de la resta del cor. Més del 90% dels pacients als quals s'ha fet una ablació no torna a tenir arrítmies.

En aquest primer any, al Trueta s'han fet 146 ablacions, de les quals 115 han estat convencionals i 31, complexes, que es fan quan les arrítmies són més complicades. Llavors el procediment necessita més feina tècnica: cal fusionar una imatge radiològica (d'una tomografia computada o d'una ressonància magnètica) amb l'electricitat intrínseca del cos, cosa que es duu a terme a través de sistemes de navegació en què cal la intervenció d'enginyers; el pacient ha de ser sedat i per fer-les cal que hi hagi més equipament tecnològic.

Des que està en funcionament la nova sala d'electrofisiologia de la unitat també s'han implantat 247 dispositius cardíacs: 119 marcapassos a pacients amb bradicàrdia (freqüència lenta del cor) i 78 desfibril·ladors automàtics implantables (DAI) a pacients amb risc de mort sobtada, dels quals 27 són resincronitzadors cardíacs implantats a pacients amb insuficiència cardíaca avançada. S'han implantat tretze resincronitzadors sense desfibril·lador, 30 monitors Holter a pacients que pateixen síncopes que cal monitorar durant uns anys i s'han fet set reimplantacions d'elèctrodes. Cal tenir en compte que durant el 2018 a la sala de marcapassos se'n van implantar 329 d'addicionals.

Dels estudis electrofisiològics s'ha determinat que els diagnòstics més freqüents han estat les alteracions del ritme per taquicàrdia (freqüència accelerada) de la part de dalt del cor que es presenten de forma intermitent, i la pèrdua de coneixement o síncope.

Un professional més

El volum d'activitat realitzada el 2018 ha fet necessària la incorporació d'un nou electrofisiòleg a l'equip aquest gener. A part, els professionals de la unitat també es fan càrrec de les consultes específiques d'arrítmies i del seguiment dels malalts als quals se'ls ha implantat algun dispositiu, a més d'altres activitats, com ara 30 cardioversions -descàrregues elèctriques per restaurar el ritme cardíac normal-, deu tests farmacològics per determinar si els pacients pateixen la síndrome de Brugada i set pericardiocentesis.

En aquests primers mesos d'activitat, només s'han produït tres complicacions durant la implantació d'algun dels dispositius cardíacs, que es van resoldre satisfactòriament.