06 de març de 2019
06.03.2019
Diari de Girona

El Pla de l'Estany impulsa una campanya en contra el racisme

El projecte "La diversitat ets tu" inclou diverses actuacions al llarg de l'any que pretenen sensibilitzar a la ciutadania sobre la necessitat de superar el racisme present en el dia a dia

06.03.2019 | 13:48
Cartell de la campanya "La diversitat ets tu" d'enguany.

L'Àrea de Benestar Social del Consell Comarcal de Pla de l'Estany impulsa enguany la campanya de sensibilització "La diversitat ets tu" amb l'objectiu de promoure diverses actuacions i iniciatives al llarg del 2019 per superar el racisme que encara es troba present en moltes situacions quotidianes. Els responsables de la iniciativa apunten que, a tall d'exemple, una de les activitats és la publicació mensual de missatges de reflexió a través de les revistes de la comarca, les xarxes socials, i mitjançant els instituts, els equipaments públics i els mitjans de comunicació. Els missatges pretenen mostrar a la ciutadania les causes i conseqüències del racisme per tal de promoure la reflexió sobre els seus prejudicis amb la fi que s'abandonin.

La tècnica de l'Àrea de Benestar Social del Consell, Lídia Artigas, posa el focus en què "quan pensem en racisme, potser el primer que ens ve al cap és la seva vessant històrica, les lluites racials als Estats Units o l'augment de la presència del discurs xenòfob dels partits de l'extrema dreta als mitjans de comunicació. Creient que és un tema superat, que no va amb nosaltres, no som conscients del racisme més subtil que impregna el nostre dia a dia". En aquest sentit, la mateixa subratlla que "les persones que pateixen alguna desigualtat per la seva ètnia tenen més dificultats per a accedir a determinades feines o per poder llogar un pis, a vegades no poden gaudir del seu temps d'oci en les mateixes condicions que la resta de la població, noten mirades de desconfiança al carrer", entre altres obstacles. "Malgrat que moltes persones no es consideren racistes, el cert és que la convivència amb persones d'un color de pell diferent està encara condicionada per estereotips i prejudicis del passat", afegeix una de les responsables de la campanya.

9è Cicle de Cinema

Una altra de les activitats programades en el marc de la campanya "La diversitat ets tu" és el 9è Cicle de Cinema per la Inclusió Social del Pla de l'Estany que començarà el 21 de març, coincidint amb el Dia Internacional Contra el Racisme. A través d'aquest Cicle, es vol fer un repàs a l'origen històric del racisme i la lluita pels drets civils, fins a arribar a la situació actual en què el racisme està tan naturalitzat que costa identificar-lo. En aquest sentit, Artigas considera que "cal posar llum a les diferents causes del racisme per tal de poder-lo superar". En cadascuna de les sessions del Cicle assistiran persones expertes amb l'objectiu d'incentivar el debat i la reflexió. Les sessions del cicle són gratuïtes i tindran lloc a les vuit del vespre al Museu Darder de Banyoles.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook