La Generalitat va presentar ahir als ajuntaments de la Cerdanya l'acord per al nou Pla director urbanístic de l'aeròdrom de la comarca, que el blindarà contra qualsevol ampliació de superfície i emfasitza la protecció del paisatge ceretà. Així, es classifica la infraestructura com de categoria 1B, és a dir, aquella que no precisa cap mena d'ampliació i que preveu 25 hectàrees de sòl de protecció paisatgística al seu voltant.

El secretari d'Hàbitat Urbà i Territori, Agustí Serra, es va reunir a Puigcerdà amb representants dels 17 ajuntaments de la Cerdanya i del Consell comarcal de la Cerdanya. La trobada va servir per donar a conèixer el contingut del Pla director urbanístic aeroportuari (PDUA) de l'aeròdrom ceretà, que es preveu aprovar inicialment a la propera Comissió de Política Territorial i d'Urbanisme de Catalunya.

La nova proposta de Pla director urbanístic de l'aeròdrom ordena l'àmbit, el racionalitza i redueix de forma molt considerable les previsions de creixement contingudes al Pla Director Aeroportuari de l'Aeròdrom de la Cerdanya aprovat el 2006.

Incloure l'opinió del territori

El nou pla que afecta l'aeròdrom de la Cerdanya es va aprovar inicialment l'abril del 2015 i es va sotmetre a informació pública, però la seva aprovació definitiva es va posposar per tal de donar resposta a les inquietuds sorgides al territori. Des de llavors, el Departament de Territori i Sostenibilitat, els ajuntaments afectats i el Consell comarcal han estat treballant conjuntament per acordar una nova proposta. Així, l'estiu del 2017 es va remetre a les entitats municipals el document modificat d'acord amb els nous paràmetres acordats perquè poguessin valorar-lo i fer-hi aportacions.

La protecció de l'espai preveu reduir la superfície qualificada com a sistema aeroportuari, passant de 43,6 hectàrees a 25.