Una quarantena de vehicles, majoritàriament tractors, procedents d'arreu de les comarques gironines es van concentrar ahir al migdia al pavelló de Fontajau de Girona amb la intenció de plantar-se davant la Subdelegació del Govern estatal de la ciutat per reclamar millores en les condicions dels pagesos i també amb relació a les ajudes de la Política Agrària Comuna (PAC). La iniciativa a Girona, organitzada per Unió de Pagesos (UP), va començar a primera hora del matí a diferents punts de la província, on els tractors de cada comarca es van anar trobant amb la intenció de marxar junts fins al centre de la capital. Un cop assolit aquest punt, el coordinador nacional d'Unió de Pagesos, Joan Caball, va realitzar un discurs en què va destacar que ara és el millor moment per reclamar més mesures a favor de la pagesia, i va afegir que es tracta d'un repte que s'ha de fer de forma col·lectiva. També va subratllar la necessitat de reconèixer en tot moment el treball de les dones pageses.

Segons va detallar el col·lectiu a través d'un comunicat, que s'havien organitzat tractorades a Manresa, Girona, Lleida, Tar­ragona i Tortosa i, segons va apuntar ahir Joan Caball, aquestes també es van repetir a altres punts de l'Estat. La particularitat de les concentracions és que havien de finalitzar «davant de diferents delegacions estatals d'aquestes ciutats, en el marc d'una plataforma reivindicativa que demana que siguin reals i efectives les mesures urgents per a la pagesia professional que suposen uns 300 milions d'euros anuals per a Catalunya», segons l'informe d'UP. A primera hora del matí, a la demarcació de Girona es van concretar per a ahir diversos punts de trobada. Un cop organitzades les columnes de tractors, juntament amb algun turisme i camió, totes es van reunir a l'aparcament del pavelló de Fontajau de Girona al migdia, preparades per seguir circulant fins a la Subdelegació del Govern estatal de la ciutat. Segons els Mossos, a la plantada final es van recomptar uns 40 vehicles i una cinquantena de participants.

Reclam dels pagesos

El coordinador comarcal d'Unió de Pagesos del Ripollès, Xavier Pastoret, va participar a la tractorada posant el focus en el fet que «tenim un gasoil molt car i, en teoria, el nostre IVA és el reduït (10%) però ens cobren el 21% per tot i no arribem. Pel que fa a la PAC, cada dia ens van retallant més». D'entre tots els participants a la tractorada, només van ser dues les dones que hi van assistir. Una d'elles va ser Brigitte Garolera, cotitular d'una explotació agrària a Seri­nyà. La pagesa va subratllar que «hi ha molta gent que cobra de la PAC i no és agricultor. El que reivindiquem és que les ajudes vagin destinades a aquells que, com a mínim, generen un 25% dels ingressos procedents de l'agricultura.

D'aquesta manera, els diners d'Europa anirien realment per als agricultors i els ramaders». Per acabar, ella mateixa va indicar que «es defensa la pagesia perquè som els que donem menjar a tothom». La segona dona dalt d'un tractor va ser Maria Farrés, veterinària de Cervià de Ter, que va assistir en nom del seu pare, però que «vindria igualment a donar suport a tots els pagesos, tenint en compte que són un col·lectiu cada vegada més minoritari amb diverses necessitats». Caball va refermar que la majoria del que trobem a la nevera o al rebost prové de la pagesia, que «ha de viure dignament fent la seva feina, i això moltes vegades no passa».

{C}