La investigadora empordanesa Sílvia Osuna, de la Universitat de Girona (UdG) ha estat reconeguda amb el Premi Jove Investigador 2019 que entreguen conjuntament la Reial Societat Espanyola de Química i Lilly.

El premi, que distingeix anualment l'excel·lència en la qualitat científica i en la trajectòria professional de joves promeses menors de 40 anys, reconeix la investigadora de l'Institut de Química Computacional i Catàlisi (IQCC) de la UdG per la seva investigació centrada en el disseny racional de nous enzims mitjançant simulacions i eines computacionals per tal d'estendre la seva aplicació en la indústria.

El treball premiat se centra en l'avaluació del conjunt d'estructures diferents que els enzims naturals poden adoptar en solució i que són claus per desenvolupar la seva funció.

«Mitjançant aquestes anàlisis conformacionals i l'aplicació de noves eines computacionals, podem identificar quines parts de l'estructura de l'enzim es poden alterar per afavorir una determinada reacció o reconèixer un substrat d'elevat interès industrial», explica Sílvia Osuna sobre el projecte, que està finançat pel Consell de Recerca Europeu (ERCStarting Grant) i té una durada de 5 anys (2016-2021).

El premi, dotat amb 3.000 euros, es lliurarà durant la XXXVII Reunió Bienal de la Reial Societat Espanyola de Química (RSEQ), que tindrà lloc a Sant Sebastià del 26 al 30 de maig.

«El premi m'aporta una gran motivació per continuar desenvolupant la meva feina i poder fer la meva petita aportació en el camp del disseny d'enzims, beneficiant així a la societat. A més, valoro molt la visibilitat que donarà a la investigació que estem fent en el grup CompBioLab i, per extensió, a l'Institut de Química Computacional i Catàlisi i la Universitat de Girona», assenyala Osuna en un comunicat difós per la societat científica.

Formada a Girona i als EUA

Nascuda a Castelló d'Empúries, Sílvia Osuna és Llicenciada en Química per la Universitat de Girona (2005). El 2010 va rebre el títol de doctora amb la màxima qualificació d'excel·lent cum laude i la seva tesi va ser premiada amb el Premi Extraordinari de Doctorat.

De 2010 a 2012 va treballar com a investigadora postdoctoral a la Universitat de Los Angeles, Califòrnia (UCLA), gràcies al programa de beques Marie Curie i, posteriorment, el 2013, va obtenir un contracte postdoctoral dins el programa Juan de la Cierva i després un contracte Ramón y Cajal (2016) per continuar la seva investigació a l'Institut de Química Computacional i Catàlisi de la Universitat de Girona.

L'any 2016 va ser reconeguda amb el premi Fundació Princesa de Girona d'Investigació Científicael premi Fundació Princesa de Girona d'Investigació Científic i el 2018 es va incorporar com a investigadora ICREA a l'IQCC d'aquesta universitat, on treballa actualment.

En el seu dia a dia investiga en el desenvolupament d'estratègies computacionals i la seva aplicació en diferents camps i en la col·laboració amb diferents grups per estudiar el procés de reconeixement entre proteïnes i ful·lerens o nanotubs, la inhibició de determinades proteïnes rellevants des del punt de vista mèdic, així com per investigar el paper que juguen diferents enzims en la propulsió de micromotors moleculars.