Segueix-nos a les xarxes socials:

Pasqual Maragall reapareix a Banyoles en un acte de la seva fundació

Pasqual Maragall reapareix a Banyoles en un acte de la seva fundacióddg

L'expresident de la Generalitat Pasqual Maragall va reaparèixer ahir a l'Auditori de l'Ateneu de Banyoles en un acte organitzat per la seva fundació i la Fundació Lluís Coromina per a la presentació del llibre Records, un homenatge a l'exalcalde de Barcelona i una eina per sensibilitzar sobre l'Alzheimer i per recaptar fons per investigar sobre aquesta malaltia. A l'acte van assistir l'alcalde de Banyoles, Miquel Noguer, i el diputat del PSC al Congrés Marc Lamuà. Les dues fundacions van iniciar amb la presentació del llibre la seva col·laboració, ja que totes dues han manifestat el compromís de treballar i buscar vies per executar nous projectes.

L'acte es va iniciar amb un parlament de Cristina Maragall, portaveu de la Fundació Maragall, i la projecció d'un vídeo sobre la malaltia de l'Alzheimer. Tot seguit hi va haver un diàleg entre dos banyolins íntims col·laboradors de Maragall: el seu secretari personal, Salvador Sarquella, i Joan Solana, exalcalde de Banyoles. Ricard Planas, periodista i director de la Fundació Lluís Coromina, va conduir la conversa.

Sarquella va ser secretari personal de Pasqual Maragall a l'Ajuntament de Barcelona, on va ocupar diversos càrrecs de responsabilitat. Fins fa dos anys era el cap de la seva oficina. Durant el diàleg va qualificar l'expresident de la Generalitat com una persona «hàbil per aconseguir el que volia», així com un home «de grans projectes i que tenia cura dels detalls petits».

En aquest sentit, va destacar que Maragall mai va gaudir de majoria absoluta i que quan anava a «vendre» Barcelona a l'estranger, «sempre hi anava amb el cap de l'oposició». Fent referència a la malaltia que pateix l'exalcalde de Barcelona, va assenyalar que «et fa perdre la memòria, però no els sentiments», una frase que en el seu moment va dir Pasqual Maragall.

Solana era alcalde de Banyoles quan la ciutat va ser subseu dels Jocs Olímpics de Barcelona el 1992 i també va ser delegat del Departament de Cultura de la Generalitat a les comarques gironines durant el govern de Maragall a la Generalitat. Es van conèixer als anys 80 i des de llavors sempre han tingut complicitat. Solana va explicar que Banyoles no hagués estat subseu dels Jocs Olímpics de Barcelona si Maragall no hagués estat alcalde de Barcelona, així com també va ser decisiu per al desdoblament de la carretera entre Banyoles i Girona i per a la construcció dela Vila Olímpica.

«Si he de definir la meva relació amb Pasqual Maragall faria servir dues paraules: deixeble seu, en el sentit equivalent al d'un alumne, i amic a la distància, perquè tot i que no érem de veure'ns sovint sempre hem mantingut el contacte i hem parlat de tots els temes», va recordar Solana.

L'octubre de 2007 Pasqual Maragall va fer públic que havia estat diagnosticat d'un principi de la malaltia d'Alzheimer i va deixar clara la seva voluntat de fer-hi front: «Vull ajudar a derrotar aquesta malaltia, perquè enlloc no està escrit que sigui invencible». Aquest va ser el seu compromís, que es va traduir en la creació de la Fundació Pasqual Maragall.

Prem per veure més contingut per a tu