L'artista olotí Antoni Carrera, més conegut com a Karris, ha cedit una obra dedicada al 75è aniversari de la massacre d'Oradour-sur-Glane a l'Ajuntament del municipi francès. La donació va tenir lloc el passat 12 de juliol amb la presència de l'alcalde M. Philippe Lacroix i la regidora de cultura Isabel Milou.

L'obra recorda els fets del fatídic 10 de juny de 1944, quan les SS nazis van arrasar el municipi, on es refugiaven més de 20 espanyols republicans. Aquesta va ser la massacre de civils més gran comesa a França per les tropes alemanyes, mentre tenia lloc la batalla de Normandia.

El quadre és avui patrimoni artístic de la població i queda exposat al mateix ajuntament. En declaracions de l'artista a Diari de Girona, l'obra té la voluntat de «no perdre la memòria» i «evitar que el passat es repeteixi»: remoure consciències. Amb aquest mateix objectiu, l'Ajuntament d'Oradour-sur-Glane, seguint la iniciativa de Karris, s'ha compromès a iniciar un projecte d'una macroexposició d'artistes d'arreu del món compromesos contra el feixisme. La idea és iniciar la prova pilot el juny vinent i fer una exposició anual com a homenatge reivindicatiu.

Un artista compromès

Dins l'estil del surrealisme conceptual, Karris pinta quadres reivindicatius, no només del territori català, sinó de tot el món, ja que considera que aquesta és l'única manera que té per lluitar, «per canviar les coses».

L'artista ja havia visitat Oradour-sur-Glane l'any 94, i recentment se li va acudir que aquest era l'escenari perfecte per iniciar aquest projecte col·lectiu d'artistes antifeixistes. Actualment Karris treballa en l'exposició «The wall», que inaugurarà a Olot al mes d'octubre, i que està previst que també s'exposi a Perpinyà.