La Sala de Graus de la Facultat de Dret de la Universitat de Girona (UdG) va acollir ahir la presentació del Manual de Dret del Treball, Seguretat Social i Migracions Laborals elaborat per l'equip de la càtedra d'aquesta matèria que dirigeix el catedràtic Ferran Camas.

La presentació va comptar amb diversos dels autors del llibre, que van fer una radiografia de la situació actual de la normativa laboral, i els experts van expressar «preocupació pel «retrocés» de drets en el món del treball durant els últims anys i que asseguren que «s'ha accelerat» amb l'esclat de la crisi econòmica. Montserrat Solé, autora del capítol dedicat al Dret Col·lectiu, va assegurar que «la reforma laboral de 2012 va debilitar i precaritzar la negociació col·lectiva i va augmentar la pobresa dels treballadors».

La inspectora de Treball a la província de Girona, Mercedes Martínez, col·laboradora del llibre va exposar que «els últims anys s'han produït cada vegada més incompliments per part dels empresaris i que les noves generacions ho veuen amb més resignació» que abans. Sobre aquest aspecte, la inspectora va assegurar que «són escasses les denúncies que els treballadors posen a les empreses per incompliments perquè tenen por que se'ls pugui aplicar represàlies». Martínez va reivindicar la importància de «prendre responsabilitat com a treballadors» a escala col·lectiva, i va destacar que un dels aspectes més durs del seu àmbit i amb els quals ha d'enfrontar-se diàriament són els accidents laborals, que són el «pa de cada dia».

Un dels nous reptes que enfronta el sector amb la irrupció de la digitalització és, segons la inspectora, «l'esquirolatge tecnològic», és a dir, la utilització de l'empresari durant una vaga de mitjans tècnics «no habituals» per anul·lar-ne els efectes.

Per la seva banda, Camas, director del manual i cap de l'àrea de Dret del Treball i de la Seguretat Social va assegurar que el Dret del Treball és «revolucionari en tant que matisa el sistema capitalista». El catedràtic va exposar que la «l'actual neoliberalisme té en la diana el dret del treball, ja que és protector, solidari i propicia la unió». Així mateix va posar en relleu els nous reptes que enfronten les noves generacions amb la digitalització, com ara el dret a la desconnexió digital, que seran preguntes «cada vegada més freqüents». També resulta innovador l'últim apartat del manual, que parla de migracions laborals, una qüestió «cada vegada més present a les empreses amb l'arribada de migrants d'altres països i també per la sortida de gent d'aquí que va a treballar a l'estranger».

El dilema dels «riders»

Una de les discussions actuals dels experts en Dret del Treball és sobre si els anomenats riders són efectivament autònoms com reivindiquen empreses com Globo o Delivery o si són treballadors de compte aliè per les seves característiques laborals. Solé va apuntar que «aquest col·lectiu, que per la seva naturalesa d'autònoms no tenen drets col·lectius, s'estan intentant organitzar per millorar les seves condicions laborals». «Es tracta de fer extensible els drets a tothom», va reblar.