El mas Sobeies serà un dels punts centrals de la Bianyal 2019. Es tracta d'un itinerari que focalitza l'interès en una sèrie d'intervencions artístiques ubicades en espais d'interès patrimonial de la Vall de Bianya. Està programada per al dissabte, 12 d'octubre, i el diumenge, 13 d'octubre.

Segons va explicar l'alcalde de la Vall de Bianya, Santi Reixach, la Bianyal suposarà l'oportunitat de mostrar a la gent el mas Sobeies, de propietat municipal des de finals del 2018 per part del seu propietari anterior, Amadeu Mestres Aula.

El mas i una finca de 67 hectàrees que va ocupa des de l'N-260 al terme de la Vall de Bianya fins als límits d'Olot. Té tres plantes d'uns 500 metres quadrats cadascuna, una era i una cabana.

L'alcalde, fa pocs dies, va mostrar el mas als mitjans de comunicació que van cobrir la presentació de la Bianyal. A la planta baixa, es conserven les quadres, la mola d'oli i les sitges. Hi ha el pis dels masovers amb una cuina antiga focalitzada per un gran foc a terra.

A la planta del mig, a la qual s'accedeix per una escala, hi ha un pis format per una gran sala amb una biblioteca, una taula ovalada, altar amb decoracions d'orfebreria, làmpades de búgies. Hi ha habitacions amb mobles antics, una cuina moderna i sala d'estar.

Al pis de dalt hi ha grans sales sense utilitats definides i eixides amb vista als boscos de la finca, a l'església de Sant Andreu de Socarrats i al Pla de Bianya. L'edifici està perfectament conservat amb la teulada nova i reforçada amb bigues de metall. L'alcalde de la Vall de Bianya va explicar que ara l'Ajuntament fa un aixecament de plànols per estudiar les utilitats públiques del casal.

De moment, ubicarà tres intervencions artístiques efímeres de la Bianyal. Seran les de Toni Abad, Irene Sala i Alba Corral. Al costat i a l'església de Sant Andreu de Socarrats hi haurà la intervenció de Mar Serinyà.