L'hospital Josep Trueta de Girona ha començat a fer de manera regular tractaments amb teràpia endovascular en pacients que han patit un ictus agut amb oclusió arterial de gran vas per un trombe.

Aquest procediment consisteix en la introducció d'un catèter en una artèria del pacient per arribar fins al coàgul que l'obstrueix i poder-lo extreure. Des de l'octubre de l'any passat, es feia de manera puntual però des d'aquest mes es realitza de manera continuada, en horari de vuit del matí a vuit del vespre, de dilluns a divendres.

Els procediments es fan en una sala equipada amb tecnologia específica, de radiologia intervencionista. Des de l'octubre del 2018, quan es va atendre el primer cas al Trueta, s'han tractat 41 pacients, a 37 dels quals s'ha practicat una trombectomia mecànica. En el 86% dels casos s'ha aconseguit una recanalització arterial i s'ha pogut extreure el trombe.

El nou horari, a més, converteix el Trueta en l'hospital de fora de l'àmabit barceloní amb una cobertura més gran i s'estima que permetrà realitzar entre 70 i 80 tractaments amb aquesta teràpia l'any. Comparat amb la resta de centres que realitzen aquest tractament endovascular de l'ictus isquèmic agut, durant l'any 2019 el Trueta és l'hospital de Catalunya amb els millors resultats pel que fa al temps transcorregut entre la punció i la recanalització arterial.