El pantà de Susqueda va obrir ahir les seves comportes per desembassar aigua i va fer tremolar Girona. Arribat al 93% de la seva capacitat, l'embassament va començar a alliberar aigua progressivament fins arribar a un cabal de sortida de 260 metres cúbics per segon. El Ter va anar creixent i va posar en alerta totes les poblacions que vorejen el riu perquè existia risc d'inundacions.

El Govern de la Generalitat va enviar ahir a la nit un avís a 26 poblacions gironines properes al riu Ter perquè els veïns es confinessin a casa per possible desbordament d'aquest riu. «Les persones que no puguin sortir de zones inundables han de quedar confinades a casa seva», va afirmar el conseller d'Interior, Miquel Buch. També van avisar que s'evacuessin plantes inferiors i s'estigues a plantes superiors. Els municipis afectats eren: Amer, Anglès, Bescanó, Bordils, Celrà, Cervià de Ter, Colomers, Foixà, Flaçà, Girona, Gualta, Jafre, Osor, Salt, St. Gregori, St. Joan de Mollet, St. Jordi Desvalls, St. Julià de Ramis, St. Julià del Llor i Bonmatí, Sarrià de Ter, Torroella de Montgrí, Ullà, Ultramort, Verges, la Cellera de Ter i la Tallada d'Empordà.

Ahir el Ter ja es va desbordar a primera hora del matí a la ciutat de Girona. L'aigua va envair la carretera C-255, a Pont Major, i va obligar a tallar el trànsit. El desbordament del Ter va posar en alerta els veïns que viuen a tocar del pont de l'Aigua. Fins i tot, en alguns habitatges l'aigua va inundar els baixos. A més, en aquest punt també hi va haver una esllavissada. A les cinc de la tarda es va reobrir la circulació de vehicles. Al tancament de l'edició d'aquest diari, aquest era l'únic punt on el Ter havia engolit terreny a Girona.

Pantans plens

«És necessari desembassar el sistema Sau-Susqueda», va afirmar el conseller de Territori de la Generalitat, Damià Calvet, a les dues del migdia d'ahir des de la ciutat de Girona. Els pantans es trobaven el dimarts al 70% de la seva capacitat, però ahir al matí l'aigua s'enfilava fins a emplenar el 93% de l'espai, a causa de les persistents pluges de la nit anteiror.

Les xifres feien necessari obrir les comportes de Susqueda i, aprofitant que el cabal de l'Onyar havia disminuït, es va optar per començar a buidar el pantà al migdia. «Si el sistema Sau-Susqueda està tan alt, ens deixa molt poca capacitat de maniobra, tenint en compte que ha de ploure més», va explicar el conseller. «Hem de desembassar perquè si no ens situarem als límits del pantà», va afegir, concretant que es rebaixaria la capacitat del pantà fins a arribar al 70%-80%. A més, les previsions meteorològiques apuntaven que fins avui al migdia no es recuperarà la normalitat climatològica.«Per tant era imperiós treure metres cúbics dels pantans.

El desembassament es va fer de forma progressiva fins a arribar als 260 metres cúbics per segon. A tres quarts de dues del migdia es va començar a deixar anar més aigua. A partir d'aquí, es van anar duent a terme increments graduals de 50 m3/s fins a assolir un cabal de sortida de 260 m3/s.

L'operació de desembassament de Susqueda va anar acompanyada d'un control exhaustiu tant del riu Ter com de l'Onyar per evitar que es desbordessin. «Hem advertit al territori sobre l'operatiu per si en algun moment se sobrepassa la capacitat màxima dels rius i, per tant, es provoca alguna inundació», va explicar el conseller, detallant que es tracta d'una «actuació molt delicada».

Hi ha tres punts crítics: el pont de Pedra, la zona de Pedret i el pont de la Barca. En aquests trams, els rius es trobaven al límit, mentre que a Pont Major el Ter ja s'havia desbordat. Segons va explicar el conseller, des de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) s'està monotonitzant constantment aquests punts.

L'objectiu és rebaixar la capacitat dels pantans Sau-Susqueda fins al 70% per poder absorbir més pluja. Ara bé, «si comença a ploure, creix l'Onyar i es tapa la seva sortida natural, és a dir, el Ter, s'haurà de regular de nou el desembassament», va especificar Calvet.

Desallotjament a Sarrià

A Sarrià de Ter, es va desallotjar els habitatges més propers al riu Ter pel risc d'inundació. Són els que estaven als carrer La Riba, Gelida i Passeig del del Riu. A més es va recomanar no dormir en plantes baixes ni garatges. La decisió es va prendre a mig ple municipal, després d'una trucada de Protecció Civil a l'alcalde, Narcís Fajula. La sessió va quedar interrumpuda uns minuts per fer la coordinació.

A la nit, l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, es va reunir amb el gabinet d'emergència per seguir el possible desbordament del Ter. L'atenció es va posar en els veïns de les plantes baixes de Pedret, Pont Major i Sant Ponç. L'Ajuntament va facilitar diferents espais per reallotjar els veïns com el geriàtric Puig d'en Roca, hotels i albergs.

La causa que va motivar l'aplicació d'aquests plans d'emergència és que l'embassament de Susqueda ja va sobreeixir. El conseller de Territori, Damià Calvet, va explicar que ahir a la nit es preveia que 760 metres cúbics per segon provinents del pantà anirien a parar al Ter. «Entre l'embassament de Sau i l'embassament de Susqueda hi ha la riera Major, que està incorporant aigua a l'embassament de Susqueda. Ens situem en cabals que poden superar àmpliament els 1.000 o 1.100 metres cúbics per segon. Aquesta és una xifra límit», va afegir el conseller.