Protecció Civil va desactivar ahir l'alerta del pla Inuncat en normalitzar progressivament el cabal dels rius a Catalunya després del pas del temporal Gloria, que la setmana passada va ocasionar importants danys i va deixar 4 morts a Catalunya (un dels quals a Palamós), i un desaparegut. El cabal dels rius va començar a normalitzar-se dissabte, amb només tres punts d'alerta al migdia per eventuals desbordaments, un al Llobregat i dos al Ter. Ahir va baixar el cabal en l'únic punt d'alerta que quedava, a l'estació de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) situada a Torroella de Montgrí, on no hi ha risc de nou desbordament del riu Ter.

Tot i la fi de l'alerta, diversos municipis encara pateixen les conseqüències del temporal. La companyia Sorea indicava ahir que encara no s'ha restablert el subministrament d'aigua apta per al consum en 10 municipis gironins: Arbúcies, Bellcaire d'Empordà, Foixà, Torroella de Montgrí i l'Estartit, Parlavà, Riudaura, Rupià, Sils, Ullà i Ultramort. L'empresa proveïdora treballava per resoldre aquestes incidències. A més, Protecció Civil assenyalava que, d'acord amb les dades d'Endesa, encara quedaven 30 abonats sense llum, distribuïts en els municipis gironins de Sant Feliu de Buixalleu, Sant Gregori, Sant Hilari Sacalm i Vilanova de Sau.

Protecció Civil precisa que, tot i que s'ha aixecat l'alerta del pla Inuncat, és recomanable molta prudència en els desplaçaments per les zones afectades pel temporal, i demana que es respectin les senyalitzacions instal·lades per les autoritats a les zones de perill.

Precisament un dels municipis gironins més afectats ha estat Torroella de Montgrí, situat a la desembocadura del riu Ter. L'Ajuntament de la localitat calcula que caldran, com a mínim, 2 milions d'euros per arreglar els desperfectes del temporal. El pas del Gloria encara es notava ahir al matí. L'accés a la població des d'Ullà estava tancat i no es va reobrir fins prop de les tres de la tarda, quan es van recuperar els tres accessos principals. També hi havia camins encara inundats a la zona de Griells i a la Pletera.

Un altre problema derivat del desbordament del Ter va ser el trencament de la canonada que subministra aigua potable a la població des dels pous de Canet i la inundació de la potabilitzadora. El subministrament es va començar a recuperar dissabte al matí, i ahir a la tarda ja va arribar a totes les cases, tot i que en forma d'aigua no potable.

Arreglar la canonada que va rebentar amb la força de l'aigua i la potabilitzadora suposaran, segons l'alcalde, Jordi Colomí, una inversió important. També hi ha carreteres afectades, moviments de terres i carrers i rieres que caldrà netejar. Pel que fa a costa, l'alcalde subratlla que hi ha afectacions «importants» als passejos marítims del Molinet i de Montgó i desperfectes al port.

La normalitat torna progressivament també a les vies ferroviàries després dels danys causats en alguns trams pel temporal. Des d'aquest dissabte a les 20.30 el tram entre Maçanet i Blanes de la línia Barcelona-Mataró-Maçanet està reparat i preparat per tornar a estar operatiu un cop reparats els danys en les instal·lacions, principalment causats per inundacions. Amb tot, el servei en aquest tram continua fent-se de forma alternativa per carretera i els trens encara no hi circulen.

Per altra banda, des de les 17.15 també de dissabte està reparat el tram entre Ripoll i Ribes de Freser, de la línia Barcelona-Puigcerdà, afectat per caiguda d'arbres i altres obstacles. Adif continua treballant per restablir la resta de punts de les línies Barcelona-Portbou i Barcelona-Mataró-Maçanet, també interromputs per la borrasca.

El Servei Meteorològic de Catalunya ha certificat, amb les dades que es van anar recopilant durant la setmana passada, que el temporal Gloria, amb vents de més de 100 km/h, pluja de fins a 500 litres per metre quadrat i onades de 7 metres a tot el litoral, és «històric» i en alguns punts «sense precedents». Segons el balanç que ha fet l'SMC, el temporal de Llevant, «ha estat extraordinari» ja que no plovia de manera tan generalitzada des de 1932.

Acumulacions de precipitació de fins a 516 litres d'aigua per metre quadrat a Lliurona, 1,5 metres de neu en els cims de Pirineu gironí, un vent persistent amb ràfegues de més de 100 quilòmetres per hora -la ratxa màxima mesura ha estat de 144 km/h al Montseny- i, sobretot, un temporal marítim, amb onades de 7 metres a tot el litoral i fins i tot de fins a 12 al delta de l'Ebre «sense precedents en alguns punts» fan del Gloria un dels temporals més forts des que hi ha registres.

La màxima precipitació recollida ha estat a l'estació de Lliurona, a l'Alt Empordà, amb 516 litres per metre quadrat, seguida de l'estació de Puig Sesolles, al Montseny, amb 430 litres, i Viladrau amb 426, encara que altres moltes estacions han recollit en els quatre dies del temporal més de 300 litres: Sant Pau de Segúries (402), Santa Pau (400), Arbúcies (356), Beget (343), Olot (339) o Tortellà (333).

Els meteoròlegs han destacat que el temporal no només ha deixat quantitats de precipitació molt destacades sinó «sobretot de manera molt general», un fet gens habitual.