13 de febrer de 2020
13.02.2020
Diari de Girona

El temporal «Gloria» desenterra granades de mà de la Guerra Civil a la Vall d'en Bas

Els Mossos d'Esquadra inspeccionaran les lleres dels rius de la zona per si hi troben més explosius d'aquest tipus

13.02.2020 | 00:08
El temporal «Gloria» desenterra granades de mà de la Guerra Civil a la Vall d'en Bas

La crescuda del rius i el consegüent moviment en les lleres provocat pel temporal Gloria va deixar al descobert setze granades de mà a la Vall d'en Bas.

Els artefactes han estat explosionats pels TEDAX dels Mossos d'Esquadra. Segons va informar Olot Televisió, el grup especializat en explosius dels Mossos d'Esquadra tornarà a inspeccionar la zona per veure si en troba més.

El pla de la Vall d'en Bas va estar dins d'una de les rutes que va seguir l'exèrcit de la Segona República en retirada. A partir de la caiguda de Barcelona, el dia 26 de gener de 1929, una bona part de l'exèrcit de la República i centenars de milers de paisans van sortir de Barcelona en direcció a França per la ruta que va de Granollers fins a Vic.

Un cop van ser a Sant Pere de Torelló van seguir per la Vola i van pujar al coll de Bracons, des d'on van baixar a la Vall d'en Bas. El 27 de gener, el gruix de la retirada va arribar a la Vall d'en Bas i va seguir en direcció a Olot.

Amb els camins saturats de gent i de vehicles, els rius van servir de guia per arribar a Olot. A més, les lleres dels rius des de sempre han servit per enterrar coses que no es vol que siguin trobades, per això a vegades s'hi descobreixen antiguitats.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook