Joves migrants que han vingut sols i no tenen referents adults a Girona, sense plaça en cap centre ni recurs de la Generalitat, començaran dilluns una tancada a la Facultat d'Educació i Psicologia de la Universitat de Girona. L'objectiu és visibilitzar la seva realitat i denunciar la manca de recursos que responguin a les seves necessitats bàsiques; entre elles, la d'un lloc per viure.

Així, l'acció vol alertar de la situació que pateixen els nois -la majoria de migrants menors desemparats ho són, tot i que també hi ha noies- que, quan compleixen la majoria d'edat, es veuen abocats al carrer. Dues organitzacions que s'han posicionat en la seva defensa promouen la tancada: l'Espai Antiracista Salt-Girona i la plataforma Girona Acull. La protesta, però, també compta amb el suport d'altres entitats socials gironines sensibles amb les condicions de vida d'aquests joves, com són la Fundació SER.GI i la Coordinadora d'ONG.

A l'espera que aquest cap de setmana es confirmin els detalls de la tancada, es preveu que comenci dilluns a les cinc de la tarda en instal·lacions de la Facultat d'Educació i Psicologia de la UdG i que, en principi, s'allargui un mes.

La mobilització respon, principalment, a l'objectiu de mostrar la realitat del pas dels menors migrants sols a la majoria d'edat quan, si no entren en un programa d'allargament de mesures de protecció de la Direcció General d'Atenció a la Infància (DGAIA), queden al carrer. En aquesta situació es troben una quarantena de joves a Girona -ja que el fenomen es concentra, bàsicament, a la capital- als quals agrupacions ciutadanes com les esmentades han aconseguit trobar famílies que les acullin.

Reunió amb la Generalitat

D'altra banda, ahir al matí, integrants de l'Espai Antiracista Salt-Girona van reunir-se amb la directora territorial del Departament de Treball, Afers socials i Famílies de la Generalitat, Marta Casacuberta. Ella va proposar-los la trobada dimecres, arran de la protesta d'una vintena de residents d'un centre de primera acollida de Sant Gregori per l'expulsió d'un dels joves, de divuit anys.

Segons van publicar al seu compte de Twitter, l'Espai Antiracista va anar a la reunió amb el propòsit de denunciar «el maltractament a què la DGAIA sotmet els joves migrats amb un sistema de protecció racista, infradotat i privatitzat que no els posa al centre».