La presentació d'expedients de regulació temporal de treball no deixen d'aturar-se i diàriament es parla de milers d'afectats de tots tipus d'empresa i sectors empresarials. I el més greu de tot, la incerta econòmica generada per l'efecte del coronavirus no té de moment una data de sortida i ara per ara es fa dificil veure la llum al fons del túnel.

No obstant, dins d'aquesta constant cascada de presentacio d'ERTOs hi ha alguns sectors que, desbordats per la demanda, han hagut de reforçar les seves plantilles de personal. Per exemple, els supermercats. Un parell de cadenes d'alimentació d'origen alemany han posat en marxa mecanismes de contractació per reforçar llocs com personal per atendre les caixes, neteja o per reposar productes esgotats a les lleixes.

Pel que fa al repartiment d'aliments a domicili, alguns establiments s'han vist també superats per les comandes i han hagut de contractar repartidors autònoms. Precisament, les empreses que reparteixen han vist aquests dies que tenen moltes dificultats per poder portar el que la gent sol·licita amb caràcter d'urgència.

L'alimentació és un dels sectors que mantenen una alta activitat durant aquests dies de confinament. No només les superficies comercials dedicades a la venda, sinó els magatzems logístics i els cash. Un dels centres de les comarques gironines amb més capacitat per proveir de productes als establiments d'alimentació assegura que estan vivint uns dies intensos i de «bojos», superant fins i tot la campanya de Nadal, que tradicionalment és una de les èpoques de més feina de tot l'any.

Algunes empreses, com és el cas d'Ametller Origen, han hagut d'habiliar especialment un magatzem per fer front a les peticions que reben on-line. Precisament, el fet de comprar es de casa, que poc a poc s'anava extenent en la societat per la comoditat que significa, ara aquests dies ha augmentat de forma considerable. De rebot, això ha significat un increment en la contractació d'alguns serveis de transportistes autònoms. A Can Prats de Girona, que ja vam explicar que feia comandes a domicili, aquest augment ha provocat que hagi hagut de buscar suport exterior de personal per repartir i preparar el que demanen els clients i compradors.

Evidentment, encara no hi ha dades oficials però davant l'allau de presentació d'expedients de regulació temporal hi haurà un repunt en la contractació i l'activitat d'alguns sectors econòmics.

El comerç electrònic també ha crescut de forma considerable. Algunes fonts apunten que l'increment ha estat del 55 per cent i que la caiguda de categories com moda i calçat s'ha vist compensada per l'augment de les botigues d'esports, mobiliari i fins i tot jardineria. Estar confinats a casa té aquestes coses.

La caiguda en categories com moda i calçat arriba al 69 per cent, però en el costat contrari s'han incrementat les vendes de material esportiu fins a un 191 per cent, la de mobiliari un 135 per cent, jardineria fins a un 130 per cent i farmàrcia un 26 per cent. Són dades analitzades per Guillem Sanz, expert en negocis digitals a partir d'una mostra d'un centenar d'e-comerç en què s'ha categoritzat la demanda i s'exclouen dels càlculs els supermercats en línia en la categoria d'alimentació. Aquests increments s'han comptabilizat entre el 13 i el 20 de març, o sigui, durant el confinament. I com es tradueixen aquests increments? Doncs que donat que estem confinats a casa tenim més temps lliure per muntar mobles, fer esport tancats o bé cuidar les plantes i flors del jardí o el balcó.

El tancament de tots els comerços a excepció dels supermercats, botigues d'alimentació, farmàcies i altres serveis que es consideren essencials durant aquest confinament ha convertit el canal en línia en l'única manera d'accés a una creixent varietat d'articles que s'estan convertint en imprescindibles per portar de la millor manera possible aquesta quarantena pel coronavirus, expliquen els entesos. A banda de treballar a casa, molta gent s'ha trobat que ha de portar a terme altres activitats per distreure's i matar el temps. D'aquí ve donat aquest augment en la compra de tota mena de material esportiu per poder practicar algun esport sense haver de sortir al carrer, mobiliari per muntar o fins i tot fer jardineria.