Els desplaçaments cap a les segones residències a comarques gironines s'han reactivat lleugerament coincidint amb la Setmana Santa, però a un ritme més baix que el registrat en els dos primers caps de setmana de confinament. Malgrat que Mossos d'Esquadra i les policies locals han intensificat els controls en els accessos dels municipis turístics, encara hi ha casos en què aconsegueixen eludir la vigilància policial. Els alcaldes de la Cerdanya, amb un alt índex de segones residències, van manifestar ahir la seva «preocupació» per l'existència «encara avui» de moviments cap a muntanya i des del Baix Empordà, els batlles demanen que s'intensifiquin els controls policials a les sortides de les grans ciutats.

L'obertura d'habitatges de segona residència és un fet, tant al Pirineu gironí com a la Costa Brava i, tot i que que han perdut força, se'n segueixen produint de nit i per carreteres secundàries per tal d'esquivar els controls. A la comarca del Ripollès, l'alcalde de Camprodon, Xavier Guitart, reconeix la dificultat per controlar tots els accessos al municipi. La Guàrdia Municipal i Mossos cooperen en la vigilància dels accessos però precisament un dels principals inconvenients de les zones de muntanya amb molts nuclis disseminats és que hi ha diversos camins per accedir-hi.

L'arribada de gent de segones residències «no és massiva», diu Guitart, qui assenyala que en reben amb «comptagotes» però assegura que aquesta setmana han detectat l'obertura d'habitatges fins ara tancats. L'alcalde diferencia entre aquells que «fan el confinament bé» i els que «venen a passar les vacances. Guitart, a més, desmenteix les declaracions que ell havia fet a la cadena SER on havia assegurat que el 90% dels pacients atesos al CAP de Camprodon eren gent de segones residències. Segons les dades del CAP referents al mes de març, el 6% de les persones ateses no pertanyien a l'Àrea Bàsica de Salut de Camprodon.

Per la seva banda, el president del Consell Comarcal del Ripollès i alcalde de Ripoll, Joaquim Colomer, considera que la polèmica amb les segones residències s'ha «exagerat». «Som una comarca amb molts camins de muntanya però els accessos que hi puguin haver són anecdòtics», diu.

En d'altres punts, com Ribes de Freser se'ls fa difícil saber si en els altres sis nuclis que integren la Vall de Ribes (Campelles, Pardines, Planoles, Queralbs, Vall de Núria o Toses) hi ha arribat en els darrers dies persones de segones residències incomplint el confinament. Una situació que per l'alcaldessa de Ribes de Freser, Mònica Sanjaume, és «possible» tot i que remarca que el gruix important de desplaçaments va ser entre el dissabte 14 i el diumenge 15 de març.

Sanjaume, a més, destaca la dificultat de fer un «treball en xarxa» entre els cossos policials i les autoritats sanitàries. Al respecte, critica que no se'ls informi dels casos de coronavirus del municipi. «La llei de protecció de dades impedeix a Salut informar-nos de quins són els casos de covid-19. Si no ens neguessin aquesta informació, la Policia Local podria fer un seguiment més exhaustiu. Al final ens n'assabentem pel boca-orella i és una vergonya», lamenta.

A Setcases, als peus de les pistes d'esquí de Vallter, ara tancades, hi ha entre «deu i quinze» famílies de segones residències, diu l'alcaldessa Anna Vila. Explica que no suposa un problema perquè compleixen el confinament, però alerta que un cop les restriccions es comencin a «relaxar» els petits pobles començaran a tenir «problemes» amb el coronavirus.

La Cerdanya, en alerta

D'altra banda, la preocupació a la Cerdanya per l'arribada de gent de segones residències es va tornar a evidenciar ahir en un comunicat que va emetre el Consell Comarcal i a través del qual els ajuntaments recorden que el desplaçament de la població a les segones residències des de zones més afectades per la pandèmia pot «agreujar» la situació en zones on el contagi està «controlat». Els municipis demanen «responsabilitat» i no viatjar fins la Cerdanya per Pasqua, amb una «població envellida» i «sense uns mitjans sanitaris suficients». Precisament, l'hospital de la Cerdanya ha detectat un augment del 20% de pacients forans.

Al litoral, el Port de la Selva ha blindat els accessos al municipi i s'hi fan controls les 24 hores del dia, després de detectar l'arribada de gent de segones residències de nit. El dispositiu és un «èxit», diu el regidor de Seguretat, Roger Pinart, però destaca que ara el «problema» és amb els habitants del Port i dels pobles veïns, que s'aprofiten de les excepcions del confinament per fer desplaçaments innecessaris.

També a l'Alt Empordà, Cadaqués reprèn avui el reforç policial a l'accés del poble i amplien el dispositiu fins la zona de cap de Creus i camins rurals on els Agents Rurals faran reforç amb helicòpter i per la zona de muntanya.

Reforç policial

Els controls policials s'han intensificat arreu del territori. A Palamós es faran nous controls per detectar les persones que durant la Setmana Santa vulguin accedir a la segona residència. Des del passat 17 de març, la Policia Local ha aturat 5.293 vehicles, identificant-ne 79 i aplicant sancions a un total de 36 . A la Bisbal d'Empordà, l'Escala, Santa Cristina d'Aro o Torroella de Montgrí també es manté el dispositiu i, en aquest darrer cas, la policia va obligar una família a abandonar la segona residència i tornar al seu punt d'origen.

A més, el Servei Català de Trànsit ha detectat que els pics de trànsit durant el confinament es fan en moments fora d'hores punta i en camins secundaris. Ahir van registrar un repunt en la mobilitat respecte al dimecres de la setmana passada. A l'àrea metropolitana de Barcelona, el trànsit de sortida va augmentar un 2,5% i un 4,3 el d'entrada. A Girona, el trànsit a la C-35 a Vidreres i a la C-65 a Llagostera va créixer un 5%.

· Consulta tota la informació relacionada amb el coronavirus