El Govern català no començarà a repartir els 14 milions de mascaretes que ha comprat per lluitar contra el contagi del coronavirus fins al dia 20 d'abril. Tot i que inicialment s'havia anunciat que un estoc de 100.000 unitats arribaria a les farmàcies el proper dimarts, finalment l'executiu va modificar el calendari, segons va anunciar la consellera de la Presidència, Meritxell Budó. En aquest sentit, el sector farmacèutic havia presentat dubtes sobre l'arribada a temps de milions de mascaretes. La nova data és fruit de l'acord del Departament de Salut amb el Col·legi de Farmacèutics i el Consell de Col·legis Farmacèutics.

De fet, abans que el Govern rectifiqués, el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya va emetre un comunicat en el qual posaven de manifest «el poc marge amb què comptem i més tenint en compte que ens trobem en període festiu», a més alertaven que no podrien garantir dos aspectes logístics «fonamentals»: d'una banda que totes aquestes mascaretes arribessin a les farmàcies el mateix dimarts i que la dispensació es fes mitjançant el sistema de recepta electrònica, tal com contemplava el Consell en el seu projecte inicial. A més, també els preocupava que la ciutadania «trenqués» el confinament i es formés una «aglomeració» per anar a les farmàcies a buscar una mascareta «sense la garantia que en trobés». Finalment, lamentaven la manca de precisió per part del Govern sobre com donar resposta a aquesta necessitat.

Segons informava el Col·legi de Farmacèutics de Girona, el model que s'està plantejant es basa en el subministrament i la dispensació «controlada, a preu fixat i igual al cost de compra» que es negocïi amb un proveïdor solvent i amb garanties. Per aconseguir complir aquests requisits, fa falta una coordinació entre diferents agents i administració pública, entre d'altres aspectes. Unes gestions que encara no estan «enllestides», segons va informar ahir a Diari de Girona, la presidenta del Col·legi de Farmacèutics de Girona, Rosa Núria Aleixandre.

«Mal assessorament» a Torra

Abans que el Govern rectifiqués, Aleixandre va explicar que, de fet, «sent conscients de la necessitat de disposar de material de protecció per a la població i davant la seva escassetat i especulació de preus, ja fa dies que des del Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya, conjuntament amb altres agents de la cadena de proveïment i un grup de treball de la Cambra de Comerç de Barcelona estem intentant acordar amb el Govern un model que permeti resoldre aquest problema a través de les farmàcies catalanes», va concretar. Segons Aleixandre, Torra es va «precipitar» i «es va deixar endur per l'entusiasme» a l'hora d'anunciar que dimarts es podrien adquirir mascaretes «abans d'hora». «Aquesta mesura és inviable i estava preparada pels volts del 23 d'abril, fa falta preparar el programa informàtic i introduir una sèrie de dades per tal de garantir que tota la ciutadania disposi de mascaretes sense que el sistema es col·lapsi», va matisar. «Des del col·legi estem sobrepassats, no parem de rebre trucades de farmacèutics amb dubtes, fa falta que el Govern matisi com es farà, hi ha hagut un mal assessorament i en rebem les conseqüències els sanitaris», va concloure.

Finalment, ahir a la tarda el Govern de la Generalitat -després d'haver parlat amb el Col·legi de Farmacèutics de Catalunya- va decidir ajornar l'entrega «per garantir el bon funcionament de la mesura i que tothom les pugui obtenir des del primer moment». La primera remesa de mascaretes, que es repartiran amb la targeta sanitària, serà per a col·lectius vulnerables i «per als que reprenguin l'activitat laboral fora dels seus domicilis». El Govern n'ha encarregat 14 milions i calcula que acabaran de repartir-se a principis de maig. Les mascaretes -cada una amb un cost de 0,64 euros, més IVA- es repartiran amb criteris poblacionals. Segons va anunciar Budó en un tuit, les mascaretes que han comprat són quirúrgiques i no FFP2, -després que Vergés les anomenés per error durant la roda de premsa.

Tot i que, teòricament, les quirúrgiques són d'un sol ús, Aleixandre va assegurar que «si se'n té cura es poden reutilitzar perfectament». D'altra banda, la presidenta va recordar que els farmacèutics gironins esperen una comanda de mascaretes per a la setmana vinent -inicialment prevista per ahir.

Finalment, va augurar que aquesta crisi suposarà un «canvi radical per a la societat». «Encara que es descobreixi la vacuna, haurem de continuar anant amb mascaretes, tal com fan a l'est asiàtic», va matisar.