La xifra de morts per coronavirus va superar les 18.000 després d'un nou i lleuger repunt registrat ahir amb 567 defuncions en 24 hores, però la velocitat de propagació va experimentar la seva major frenada fins a la data després de deixar una mica més de 3.000 nous casos, que ja superen els 170.000. D'ells han rebut l'alta gairebé el 40%: En les últimes 24 hores, altres 2.777 persones s'han recuperat de la COVID-19, un 4,3% més respecte dilluns, amb el que ascendeixen a 67.504, segons les últimes dades facilitades pel Ministeri de Sanitat.

En tot cas, la xifra d'altes segueix sense superar la de nous infectats, com li hauria agradat al director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, que es va incorporar a la feina després d'haver superat la malaltia. No obstant això, són xifres «en principi bones» perquè mantenen la tendència a la baixa de dies anteriors: amb els 3.045 nous contagiats, l'avanç del virus va tornar a marcar el seu major alentiment fins a la data i va baixar per primera vegada del 2% per col·locar-se en l'1,79%.

Això es deu, en gran part, segons Simón, a les estrictes mesures de confinament decretades amb l'estat d'alarma, que podria patir modificacions com el fet de permetre als nens sortir al carrer, quelcom que, fins i tot, podria ser beneficiós però només si es fa «correctament».

En aquest sentit, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, va assegurar que amb les dades que es s'estan observant aquests dies sobre l'evolució de la pandèmia es pot confirmar que estem doblant la corba, tot i que va advertir que hem de seguir en estat de confinament. Illa va reafirmar que, malgrat això, seguim en un estat de confinament i va admetre que això suposa un «esforç enorme» per a tots els espanyols que compleixen «exemplarment» unes mesures que són «dràstiques, dures i difícils», però que estan donant resultats.

Queixa de les autonomies

Paral·lelament, el ministre de Sanitat va assenyalar que l'ordre que posa a disposició de les comunitats autònomes els laboratoris privats de diagnòstic clínic s'ha dictat a petició d'algunes autonomies, que, després d'«observar algunes situacions» aquesta setmana, volien que s'«aclarís» aquest assumpte. Així ho va assegurar Illa després de l'ordre publicada al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) que posa a disposició de les comunitats «tots aquells establiments de titularitat privada que puguin fer diagnòstics clínics». Així, les empreses han de notificar a les autonomies quins dispositius de diagnòstic, ja siguin PCR o test ràpids, tenen a la seva disposició i què pretenen fer amb ells, així com han de seguir les seves indicacions.

D'altra banda, uns 70.000 infermers podrien haver-se contagiat de coronavirus des de l'inici de la pandèmia, segons una macroenquesta impulsada per l'Organització Col·legial d'Infermeria d'Espanya, que revela a més que uns 20.000 estan en quarantena. Així ho exposa el primer avanç d'aquest estudi, en què han participat 7.500 professionals del sector.