El grup municipal del PSC va reconèixer ahir que serà «complicadíssim» arribar a un acord amb la resta de formacions a l'oposició per fer una moció de censura a l'actual equip de govern, format per ERC i Avancem, per la gestió que estan realitzant al capdavant de l'Ajuntament. Segons va avançar ahir Diari de Girona, els socialistes estan negociant aquesta mesura amb Junts per Catalunya, l'exregidor de Republicans, Norbert Botella -que fins fa poques setmanes estava a l'equip de govern-, la CUP i el PP. De moment, només formarien govern els tres primers grups, ja que la CUP preferiria quedar-se a l'oposició i el PP estaria dubtant sobre quin rol prendre.

«Som conscients que arribar a un acord és complicadíssim però hi estem treballant», va assegurar l'edil del PSC, Arturo Prades, qui va remarcar que espera poder «avançar» en les negociacions aquest cap de setmana. Prades també va explicar que la seva formació es va oferir a fer de «gestors» a l'equip de govern -que els va citar per parlar- però que encara no han rebut resposta. «ERC i Avancem han deixat de gestionar el poble», va criticar el portaveu socialista, qui va matisar que, per aquest motiu, dimecres van decidir denunciar públicament l'estat de «deixadesa» en el qual es troba la localitat.

Per la seva part, JxCat, amb l'exalcalde Jordi Soler al capdavant, va declinar ahir fer declaracions sobre aquest tema. Tot això, en un comunicat fet públic ahir, els neoconvergents van criticar que l'equip de govern encara no ha convocat el ple extraordinari sol·licitat fa una setmana per l'oposició per pactar mesures destinades a pal·liar la «colpidora crisi» del coronavirus. «Tampoc han obert cap diàleg amb els regidors que integren el consistori», va afegir la formació.

Respecte a l'equip de govern, l'alcalde, Miquel Bell-lloch, també va declinar fer valoracions sobre aquesta negociació.

Segon intent en dos mesos

Aquesta és la segona vegada en poc més de dos mesos que l'amenaça d'una moció de censura plana sobre ERC i Avancem a Calonge. A finals de febrer, l'oposició en bloc va reprovar la gestió econòmica portada a terme per l'equip de govern en un ple extraordinari forçat pel PSC i JxCat després de la dimissió de la regidora d'ERC Ester Bonaventura per «motius personals».

En aquella sessió plenària, els republicans ja van acusar els socialistes i els neoconvergents d'intentar tirar endavant una «moció de censura encoberta», una acusació que tos dos grups municipals van negar. En acabar el ple, però, el PSC ja va avançar que si en un futur la gestió no «millorava» impulsarien una moció de censura.

A tot plegat, s'hi va afegir la marxa del govern de l'antic regidor de Republicans, Norbert Botella, a principis de març. Botella va ser expulsat del partit el febrer passat. En un comunicat, l'ex de Republicans va assegurar que hi havia «inestabilitat, ineficàcia i desconfiança constatada» cap a ell i va criticar que se l'havia arraconat a l'hora de prendre decisions. A més, va remarcar que l'Ajuntament estava fent una «gestió econòmica i de personal nefasta».

Actualment, l'alcaldia de Calonge està en mans de Miquel Bell-Lloch (ERC), que va guanyar les eleccions del maig passat amb cinc regidors i va aconseguir apartar del càrrec Jordi Soler (JxCat), que va quedar segon amb quatre representants. ERC va firmar un pacte de govern amb Avancem i Republicans. L'equip de govern té set dels 17 regidors municipals.