El 5% de la població espanyola (uns 2 milions de persones) ha superat la infecció del nou coronavirus i ha generat anticossos, segons indiquen els resultats de la primera onada de l'estudi de seroprevalença, en el qual s'han analitzat 60.897 persones. Girona és una de les províncies amb menor percentatge de persones que hagin superat la infecció: un 2,5% dels gironins ha desenvolupat anticossos, el que vindrien a ser uns 19.500 en total. Entre les dones el percentatge és del 3%, i entre els homes, del 2%.

En el mapa adjunt es poden observar, per províncies, els percentatges d'espanyols que han generat anticossos en superar la infecció. Només 18 províncies tenen percentatge inferior al de Girona, una de les quals és Tarragona, amb 1,6%. Pel que fa a la resta de Catalunya, Lleida compta amb un 3,7% de prevalents, i Barcelona amb un 7,1%.

Les xifres les va donar a conèixer dimecres la directora del Centre Nacional d'Epidemiologia i directora científica de l'estudi, Marina Pollán; acompanyada del ministre de Sanitat, Salvador Illa; el ministre de Ciència i Innovació, Pedro Duque; el secretari general de Sanitat, Faustino Blanco; i la directora de l'Institut de Salut Carlos III i directora executiva de l'estudi, Raquel Yotti.

El percentatge gironí és sensiblement més baix que el global d'Espanya, on es xifren en un 5% els que han generat anticossos, i també que el de Catalunya, on serien un 5,9% del total.

L'estudi assenyala també el percentatge de sospitosos d'haver patit el covid-19, basant-se en el fet que hagin experimentat tres o més dels símptomes que se li atribueixen. Segons aquestes dades, un 12% de gironins l'haurien passat. Els sospitosos d'haver-lo passat durant les dues darreres setmanes serien un 4%.

La conca mediterrània

El mapa adjunt permet observar així mateix com les províncies de la conca mediterrània, amb l'excepció de Barcelona i Màlaga, estan per sota del 3% de prevalents.

També mostra que les zones amb més prevalença d'anticossos és cinc vegades superior a les zones on hi ha hagut menys presència del virus en la població. Així, les províncies de Sòria (14,2%), Conca (13,5%), Segòvia (12,6%), Albacete (11,6%), Madrid (11,3%) i Ciudad Real (11,1%) tenen més gent amb anticossos.

Així mateix, per comunitats autònomes, la prevalença de persones amb anticossos a Andalusia se situa en el 3,2%; a Aragó en el 6,3%; Andalusia el 2,5%; Balears el 3,5%; Canàries el 2,8%; Cantàbria el 5%; Castella i Lleó el 8,1%; i Castella-la Manxa el 12,4%.

Tanquen la llista de comunitats Catalunya, amb el 6,9%; Comunitat Valenciana el 3,2%; Extremadura el 4,1%; Galícia el 2,6%; Madrid el 13%; Múrcia el 2,4%; Navarra el 7,6%; País Basc el 5,2%; La Rioja el 4,4%; Ceuta el 2,3%; i Melilla el 2,9%.

Per edats, la prevalença se situa per sobre de la mitjana amb un 6 i 7% entre les persones més grans de 45 anys (amb un 6,9% en les persones d'entre 70 i 74 anys), mentre que balla entre el 4 i 5% entre els 10 i els 44 anys i baixa entre l'1 i el 3% en el grup d'edat de 0 a 9 anys.

Per activitat laboral, els jubilats registren un 6,1% de prevalença, seguits dels treballadors en actiu (5,8%), els qui es dediquen a les tasques de la llar (4,5%) i els qui es troben en situació d'incapacitat laboral (4,2%). La resta de col·lectius, com ara estudiants i desocupats, se situen al voltant d'un 3%.

Illa reclama prudència

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, va insistir que Espanya no compta encara amb immunitat de grup per la covid-19, cosa per a la qual es necessitaria que al voltant del 60-70 per cent de la població ja hagués passat la malaltia. Per això, va cridar a «continuar sent prudents», seguint les mesures d'higiene personal i guardant la distància d'almenys un metre.

Durant la seva compareixença setmanal en la Comissió de Sanitat del Congrés, en la qual els diputats van guardar dos minuts de silenci en honor als morts, Illa va comentar els resultats de l'estudi de seroprevalença, que revela que a penes el 5% de la població espanyola, al voltant de dos milions de persones, ha desenvolupat anticossos enfront del virus, és a dir, ha combatut amb èxit la malaltia.

Davant aquests resultats, que el ministre ha recordat que són «preliminars», va comentar que la prevalença del covid-19 és «baixa», pel que no existeix la coneguda com a immunitat de ramat, la qual cosa obliga a «continuar sent prudents». Segons Illa, les dades també mostren que «les mesures posades en marxa van tenir l'efecte buscat» i han frenat els contagis. «L'heterogeneïtat de la seroprevalència en les comunitats autònomes sustenta el model asimètric per a la tornada a la normalitat», va justificar a continuació.

Per a Illa, aquest estudi suposa «una radiografia molt valuosa per a conèixer millor l'evolució del virus i comptar amb evidència científica suficient». «És un estudi molt sòlid i representatiu per la seva magnitud. És exhaustiu, i no dels estudis a escala internacional amb major representativitat a escala poblacional en un país complet», va reivindicar.

Respecte a les dades d'ahir, el ministre va ressaltar, malgrat el petit repunt observat, que «s'observa una tendència descendent sostinguda durant les últimes vuit setmanes, passant del 20 per cent d'increment diari de casos al 0,2», cosa de la qual va responsabilitzar a «l'esforç» de la ciutadania espanyola des del decret d'estat d'alarma, que va fixar unes estrictes restriccions de mobilitat.

«Hem passat de 900 morts al dia a la fi de març a menys de 200 en els últims dies. Aquesta tendència ens indica que anem en la direcció correcta. Més del 50% dels contagiats ja s'han curat. Aquestes dades ens diuen que l'esforç realitzat ha tingut els seus efectes», va destacar, assenyalant que no s'ha vist cap efecte negatiu sobre l'epidèmia ni en la tornada després del permís retribuït de Setmana Santa ni en les mesures d'alleujament de les últimes setmanes.

«Anem pel bon camí però hem de conservar la prudència i estar a alerta, perquè encara queden moments difícils», va puntualitzar, insistint que haver «deixat enrere» els moments més durs de l'epidèmia no poden fer oblidar que «la prioritat ha de continuar sent la salut». «No podem abaixar la guàrdia», va insistir.

El ministre va defensar que «gràcies a l'esforç de tots i a les mesures preses» s'han anat complint els objectius setmanals en la lluita contra el Covid-19, per la qual cosa va reclamar no tirar per la borda aquest sacrifici.

«Tot l'avançat haurà servit de ben poc si no continuem extremant més que mai la responsabilitat. El virus pot sobreviure fora dels organismes vius i encara hi ha molts aspectes que desconeixem», va proclamar el ministre, tot insistint a demanar als ciutadans «la mateixa responsabilitat que han tingut durant l'etapa de confinament.