El president del departament de Patologia del sistema d'hospitals novaiorquesos Mount Sinai, el català Carlos Cordón-Cardó, es mostra optimista respecte al coronavirus i considera que amb un bon sistema de detecció, rastreig i aïllament de pacients contagiats de COVID-19, i responsabilitat social per part de ciutadans i polítics, «podem arribar a Nadal amb una societat molt semblant a la que teníem».

«Quan podrem obrir? Jo crec que amb prudència, perquè tampoc és bo que les societats estiguin tancades, el que hem d'estar és tots a l'una, seguint unes regles, mantenint una distància, usant màscares i, al mínim que un no se senti bé, fer un test», explica Cordón-Cardó en una entrevista amb Efe, en la qual detalla les proves per a la detecció del nou coronavirus i d'anticossos que ha creat el Mount Sinai.

Cordón-Cardó, que fa 40 anys que treballa a Nova York, dirigeix una recerca amb un equip nombrós de científics que aquesta setmana va ser publicada en un article que, si bé encara està pendent d'una última revisió per la comunitat científica, conclou que la gran majoria dels casos lleus de COVID-19 generen durant un temps anticossos, la qual cosa els protegiria de tornar a contreure el virus. Aquest estudi s'ha pogut desenvolupar gràcies a un test serològic d'ELISA elaborat per l'equip científic de Mount Sinai, que té un 100% d'especificitat.

Assegura que la institució mèdica en la qual investiga està treballant amb grans companyies així com amb l'Administració d'Aliments i Medicaments dels EUA (FDA, per les seves sigles en anglès) i amb el Departament de Salut de Nova York amb la intenció de tenir el seu test llest per a juliol o agost com un «kit diagnòstic» i de poder produir «al voltant de deu milions de tests a la setmana». Cordón-Cardó insisteix que demostraran que, com ocorre amb altres virus, el nivell de càrrega viral influeix en la gravetat de la malaltia. Però, a més, al Mount Sinai han donat a llum un test d'anticossos que més enllà de determinar si una persona ha creat una resposta immune contra la COVID-1,9 mesura si el nivell d'aquests anticossos és baix, mitjà o alt.

Estacionalitat del virus

Cordón-Cardó confia que el nou coronavirus sigui estacional, ja que «estem veient que els casos estan baixant moltíssim» i que, d'aquesta manera, els països es puguin preparar per a un eventual segon rebrot. «Espero que durant aquest estiu tinguem suficient temps per preparar la població», diu el metge abans de subratllar que aquest temps és «súper important per educar a la població, inclosos els polítics». «No serveix de res comprar tests que no estan ben definits i barats que vinguin de llocs estranys».