18 de juny de 2020
18.06.2020
Diari de Girona

Desenvolupen una mascareta reutilitzable per fer front a rebrots

El Col·legi de Metges de Girona i tretze empreses l'han creada amb l'objectiu de reduir residus

17.06.2020 | 23:29
Una imatge de les mascaretes en la presentació d'ahir.

El Col·legi de Metges de Girona ha impulsat la creació d'una mascareta reutilitzable i reconfigurable que ha comptat amb la implicació de tretze empreses, entre les quals hi ha Tecnoateneu Vilablareix, Soler & Palau, Prometal3D, Eurecat, Aira Robotics, BTwice, Stimulo, Artein Gaskets, Venfilter, Mini Pleat Filter, Tallers Jaume, Alzamora Packaging i Impremta Pagès.

L'eina, anomenada ALEU en honor a la Dra. Dolors Aleu i Riera, està en procés d'homologació oficial però la primera producció ja s'ha dut a terme i ha permès la fabricació de 1.000 mascaretes, juntament amb 24.000 cartutxos de filtratge qualitat FFP2 i 24.000 cartutxos de filtratge qualitat FFP3. Les primeres remeses d'aquest material s'han lliural al Col·legi de Metges de Girona i ahir es van presentar. Segons va explicar el president de l'entitat, Josep Vilaplana, la mascareta «permetrà evitar la ruptura de la cadena de subministrament en un futur i garantirà l'abastiment d'equips de protecció individuals per fer front a possibles rebrots. Les propietats de la careta permeten que es redueixi la generació de residus respecte a les mascaretes d'un sol ús, i això podria suposar un estalvi de fins al 30% en termes de cost econòmic. El material, a més, disposa de cartutxos de filtres de recanvi per aconseguir diferents graus de protecció i ofereix molt poca resistència a la respiració, sense necessitat de vàlvula d'exhalació.


Beca per a la recerca

D'altra banda, el Col·legi de Metges de Girona i el Campus Salut han atorgat la beca e-health 2020 al projecte Recerca blava, liderat pels investigadors Josep Lloret i Eva Fontdecaba. L'estudi avalua la incidència de l' snorkel en la salut dels pacients amb càncer.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook