Els afectats per les clíniques dentals Dentix es van concentrar divendres a diferents ciutats de Catalunya i, entre elles, Girona, on un petit grup va protestar davant de l'establiment de la cadena situat al carrer Joan Maragall. Segons la denúncia que van presentar al mateix dia al Ministeri de Consum, els afectats pels quatre establiments de la cadena a la província (Girona, Olot, Figueres i Lloret de Mar) reclamen que aquestes clíniques low-cost (amb preus econòmics) els han deixat a mitges els tractaments, sense proporcionar-los els serveis que ja havien contractat ni tampoc garantir-los l'atenció d'urgències que sí que es permetia ja en estat d'alarma. En canvi, sí que han hagut de seguir pagant les quotes, sense haver pogut donar-se de baixa perquè el procediment requereix adreçar-se a un establiment.

La persiana de la majoria de les clíniques -180 a tot Espanya- continua baixada i deixa «milers d'afectats», segons l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU). Inicialment, l'obertura estava prevista per l'11 de maig, però la data es va anar prorrogant i encara no han pujat la persiana. Els afectats demanen la devolució de les quantitats abonades sense haver rebut ni completat els tractaments.

La clínica va presentar un Expedient de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) al març que afectava gairebé tota la plantilla, 3.200 treballadors de tot Espanya, i té previst seguir-lo allargant per a la meitat de la plantilla.

«Si un pacient porta més de 60 dies sense ser atès, s'estan vulnerant els drets del pacient», reclama a Diari de Girona José Luis Soto, portaveu de l'Associació d'Afectats per iDental, un altre suposat cas d'estafa d'una clínica que ja està en mans de l'Audiència Nacional, i que ara assessora als perjudicats per clíniques Dentix.

Soto assenyala la necessitat d'anar més enllà de resoldre aquests casos concrets i donar una millor cobertura legal. «Les lleis per a establiments sanitaris han de canviar-se. Ja hi ha hagut casos amb implants mamaris i altres clíniques dentals», lamenta Soto. «Una cosa és que passi una vegada, però és que ja n'han passat quatre. El govern és responsable subsidiari», sosté.

Tres mesos sense dents

Segons ja va recollir aquest diari, un veí de Campdevànol de 68 anys, Antonio Ramírez, és un dels afectats. A finals de maig, denunciava que portava 3 mesos sense dents a la mandíbula de dalt perquè, amb l'estat d'alarma, la clínica Dentix d'Olot li va deixar el tractament a mig fer, amb les extraccions fetes però sense els implants posats. Ramírez havia abonat 5.400 euros i finançat 6.000 més.