Els Mossos d'Esquadra han localitzat més de 15.000 plantes de marihuana en tres plantacions al Pla de l'Estany i el Gironès. En una primera operació que es va desevolupar el 22 de juliol van detenir cinc persones amb cultius de marihuana en tres finques d'Esponellà, Cornellà del Terri i Canet d'Adri. D'altra banda, la policia va localitzar 1.200 plantes més a Vilademuls.

Totes les plantes intervingudes pels Mossos es trobaven a l'exterior, això vol dir que una vegada recol·lectades haurien produït un mínim de 7.500 quilos de marihuana, el valor de la qual al mercat il·legal seria de més d'11 milions.

Els arrestats en els operatius són una dona i quatre homes d'entre 44 i 56 anys, de nacionalitat espanyola i veïns de Girona, Palafrugell, Salt i Cornellà del Terri. Se'ls acusa presumptament d'un delicte contra la salut pública, tràfic de drogues, blanqueig de capitals i tinença il·lícita d'armes.

Els fets van iniciar-se a principis de juliol quan els Mossos van saber que en una finca de Canet d'Adri hi podria haver una plantació de marihuana. Els agents van iniciar les indagacions i van certificar-ho. A més, durant la investigació, els agents van identificar els possibles responsables i propietaris de la finca de Canet i van constatar que tenien altres finques properes al lloc, concretament a Esponellà i Cornellà.

Els policies sospiten que les finques podrien haver estat adquirides amb els beneficis obtinguts de les plantacions de marihuana, ja que els identificats no disposaven de mitjans de vida per poder comprar les propietats. Amb la corresponent autorització judicial, els agents van muntar un operatiu el 22 de juliol per realitzar escorcolls simultanis a les tres propietats.

A l'entrada de Canet, els investigadors van observar que la plantació ja havia estat recol·lectada però, tot i així, hi van trobar 1.129 grams de marihuana assecada. Van detenir un home que actuava de vigilant de la plantació, el qual duia una arma de foc tipus escopeta, que va acabar comissada.

Pel que fa l'entrada a Esponellà, els mossos van trobar un total de 2.913 plantes. També van localitzar diversos dipòsits d'aigua per tal de fer el sistema de regadiu. Per aquest motiu es va detenir un home que també feia de vigilant i tenia una arma de foc. Finalment a l'entrada de Cornellà, els policies van detenir un home i una dona com a propietaris de les dues explotacions. A la tarda, els agents van detenir una quarta persona. La investigació no està tancada.

Un miler, a Vialdemuls

Dins la investigació iniciada pels Mossos a principis de juliol també van saber que hi podria haver més plantacions a Vilademuls. El 9 de juliol van trobar diverses plantacions de marihuana a Orfes (Vilademuls) a prop del riu Fluvià. Van localitzar tres camps amb un total de 6.100 plantes. El dia 23 de juliol van trobar dos camps més a Parets d'Empordà amb 4.200 i 2.000 plantes, respectivament.