Per segona vegada consecutiva els vins en la darrera edició de la publicació de la Guia Peñín. En total, 104 vins empordanesos han assolit aquesta qualificació (entre 90 i 94 punts) i mantenen la tendència a l'alça de la darrera dècada. Aquesta qualificació en els DO Empordà s'ha triplicat en els últims deu anys, passant dels 31 assolits el 2012 als 104 de l'edició 2021 de la guia.

A més, per quarta vegada, un vi empordanès ha entrat a l'exclusiva llista de vins excepcionals (entre 95 i 100 punts) de la publicació. Es tracta del vi negre Perelada Finca Garbet 2015, del celler Perelada, que ha obtingut 95 punts. També hi figuren quatre vins amb 94 punts: dos també del celler Perelada, el negre Finca Garbet 2016 i el dolç Perelada Garnatxa de l'Empordà 12 anys Dolç Natural 2006 Solera; un del celler Espelt, el vi negre Les Elies 2018, i un vi dolç del Celler Gerisena, Somnis de Gerisena Sol i Serena.

Els cellers més ben valorats

Pel que fa a la valoració dels cellers, un any més el que aconsegueix més excel·lents és el de Perelada, amb 15 vins puntuats amb aquesta nota, seguit del celler Cooperatiu Espolla amb 10; Mas Llunes i Vinyes d'Olivardots amb 9; Vinyes dels Aspres amb 8; Espelt amb 7; Mas Oller amb 6; i Gerisena, Martí Fabra i Arché Pagès, amb 5. La Guia Peñín valora els vins de 26 cellers DO Empordà, 23 dels quals aconsegueixen situar un o més vins a la categoria d'excel·lent.

Els vins més ben puntuats són majoritàriament monovarietals i elaborats amb les varietats tradicionals: la garnatxa i la carinyena. Els vins negres empordanesos són els que acaparen la majoria d'excel·lents a la guia d'enguany, amb el 49% del total. A continuació, hi ha els vins blancs, amb un 32,6%; els dolços, amb un 14,4%, i els rosats i escumosos amb el 2% i el 0,9%, respectivament.