El Procicat va aprovar ahir les mesures específiques per a la realització d'activitats extraescolars, colònies i sortides escolars. El document Especificacions sobre el Pla d'actuació per al curs 2020-2021 per a centres educatius està elaborat conjuntament pels departaments d'Educació, Salut i Interior, la Secretaria General de l'Esport i la Direcció General de Joventut. Les mesures segueixen la pauta de la resta de protocols amb grups estables i constants per garantir la traçabilitat dels contactes estrets, l'ús de mascaretes, mesures higièniques i l'elaboració d'un registre diari dels integrants dels grups. Els participants a una activitat extraescolar hauran de presentar una declaració signada pels pares o tutors legals de compliment de les condicions per participar-hi: no poden presentar símptomes de covid-19 ni estar pendents de proves diagnòstiques.

Les directrius aprovades ahir tenen per objectiu concretar les indiciacions que ja es van donar el mes de juliol en relació amb l'organització d'aquestes activitats per tal que es puguin realitzar en condicions de seguretat. Entre les novetats estableix que s'haurà de realitzar un registre diari de l'assistència dels integrants del grup estable que s'ha de conservar almenys durant un mes i es recomana treballar amb «grups petits».

En relació amb les activitats extraescolars, el document regula aquelles organitzades pels centres educactius, les associacions de famílies, associacions esportives escolars o similars, i a les activitats formatives en centres no educatius en els casos en què no hi hagi una regulació específica.

Hi podran participar infants i adolescents de diferents edats i diferents grups estables escolars, per això es recomana que la composició sigui estable i constant. Tot i això es recomana que coincideixin amb els grups estables de les escoles «si és possible». És per això que es recomana evitar al màxim les noves incorporacions a un grup durant el curs, però en cas que es facin es recomana que siguin a principis de cada mes i de manera conjunta.

Mascareta obligatòria

El document també especifica que l'ús de la mascareta és obligatori a partir dels sis anys, exceptuant quan s'estiguin fent activitats esportives amb les que sigui incompatible, en les classes musicals d'instruments de vent i de cant o quan estigui contraindicat per motius de salut. El Procicat estableix algunes activitats a tall d'exemple on s'han de dur com ara classes d'idiomes, de reforç, llenguatge musical, instruments de corda o percussió i cant coral. En canvi, no cal mascareta activitats esportives, però també en classes d'instruments de vent, de can, dansa, ioga o gimnàstica.

El document concreta també que quan hi hagi esdeveniments esportius o celebracions als centres educatius es faran sense assistència de públic, sense perjudici d'allò que s'estableixi en les regulacions específiques de les competicions federades i de les activitats realitzades en el marc dels Jocs Esportius Escolars de Catalunya. Tampoc podran ser presencials les reunions de treball i assembles de les organitzacions sinó que s'haurà de prioritzar la via telemàtica.

Així mateix, el Procicat regula que l'espai on es desenvolupen les activitats ha de permetre una distància mínima d'1,5 metres entre cada participant i, sempre que sigui possible, les activitats s'han de desenvolupar a l'aire lliure.

Si es tracta d'un espai tancat, haurà de tenir finestres o portes i ventilar l'espai tres vegades al dia durant 10 minuts.

Pel que fa als vestidors, només seran utilitzats de manera simultània per infants adolescents d'un mateix grup estable de les activitats extraescolars i caldrà mantenir la distància de seguretat i dur mascareta. A més, també caldrà rentar-se les mans abans d'accedir a l'espai de l'activitat així com abans i després d'utilitzar algún material compartit.

Colònies i sortides escolars

En relació a les colònies i sortides escolars, les d'un dia s'organitzaran en grups estables de convivència que coincidiran amb els grups definits per l'activitat lectiva i tindran un o varis monitors que hi interactuaran. S'especifica que poden conviure diferents grups de centres educatius diferents en una mateixa instal·lació sigui amb allotjament o sense, sempre i quan es respectin els grups de convivència i la distància de seguretat entre aquests.

El document també indica que s'ha de disposar d'un pla de neteja i desinfecció adaptat a cada instal·lació, als seus espais i usos (menjadors, habitacions, aules, espais esportius, lavabos i dutxes).

En el cas que hi hagi sospita o detecció de contagi s'aplicaran els mateixos procediments i protocols que en l'àmbit educatiu.

Per la seva banda, el conseller d'Educació, Josep Bargalló, es va mostrar ahir «preocupat» per la supressió de moltes extraescolars perquè «hi ha alumnes que necessiten un acompanyament més enllà de l'escola». Així ho va dir en una entrevista ahir a TVE, on va reconèixer que «em sabria molt de greu que fos un any sense colònies per a molts alumnes que ho necessiten». Bargalló va tornar a posar l'accent en les mesures pedagògiques que s'apliquen en el curs perquè «l'important no són les mesures sanitàries», sinó «el que s'ensenya i com ensenyem».