Les farmàcies catalanes no dispensaran la vacuna de la grip, que començarà a administrar-se a partir del pròxim 15 d'octubre, tot i que en campanyes anteriors sí que era possible adquirir el fàrmac en aquests establiments de manera particular.

Tant el Ministeri de Sanitat com les comunitats autònomes han realitzat compres centralitzades de les dosis, el que ha deixat fora a les oficines de farmàcia. En total està previst que s'administrin al voltant de 13 milions de dosis. D'elles, 8,5 milions es distribuiran entre les autonomies per als seus plans de vacunació, i Sanitat es quedarà amb cinc milions com a reserva.

Aquesta adquisició massiva ha deixat fora a les 22.000 farmàcies de tot Espanya, segons va informar el diari ABC. I així, mentre el Consell General de Farmacèutics negocia amb els quatre laboratoris que subministren la vacuna de la grip a Espanya, les farmàcies es defensen com poden davant l'allau de peticions i consultes que ja estan rebent.

Atemorits pel covid-19, la por i la incertesa sobre les semblances entre símptomes d'ambdues malalties han fet que la població, especialment persones de col·lectius de risc, es mostri més previnguda aquest any que mai.

Segons els responsables de les farmàcies, ja hi ha gent que està demanant remeis per a la temporada de grip i es mostren preocupats davant la falta d'informació per part de Salut. Tampoc el Col·legi de Farmacèutics de Catalunya ha facilitat, a preguntes d'aquest diari, més detalls sobre com es desenvoluparà la campanya vacunal.

La vacuna serà accessible als centres de salut, que aquest any, per evitar possibles contagis, van a administrar-la en altres equipaments municipals o en centres cívics per evitar possibles col·lapses.

Menys contagis

Les primeres dosis que es reparteixin estaran dirigides a grups més vulnerables com són gent més gran de 65 anys i sanitaris. A més, s'ampliarà el focus per arribar a el màxim de població possible per evitar un col·lapse del sistema sanitari. L'objectiu, asseguren fonts de Salut, és «separar bé els dos circuits» (això és, la covid de la no covid) i «buscar espais alternatius».

La incidència que tindrà aquest any la grip convencional és, com cada hivern, un dubte, però tot apunta que l'ús generalitzat de les màscares per part de la població podria contribuir a que els contagis siguin inferiors respecte a altres anys.