Davant la constatació que la crisi de la covid-19 serà més llarga del que s'havia previst inicialment, la Diputació va acollir ahir l'acte de creació de la Taula per a la Reactivació Econòmica i Social de la demarcació de Girona, que reuneix les principals institucions i agents econòmics i socials amb un objectiu comú: trobar eines per pal·liar la difícil situació econòmica que està deixant la pandèmia.

L'objectiu de la Taula és que entitats i institucions puguin unir esforços per minimitzar els efectes de la covid i impulsar actuacions que ajudin a reforçar el desenvolupament econòmic i que repercuteixin positivament en la ciutadania. En l'acte de constitució hi van participar el president de la Diputació, Miquel Noguer; el vicepresident, Pau Presas; la directora dels Serveis Territorials de Treball, Afers Socials i Família de la Generalitat, Marta Casacuberta; el president de la Cambra de Comerç de Girona, Jaume Fàbrega; el president de la Cambra de Comerç de Palamós, Pol Fages; la tresorera de la Cambra de Comerç de Sant Feliu de Guíxols, Lali Mas; la secretària general de Comissions Obreres a les comarques gironines, Belén López; el president de la FOEG, Ernest Plana; el president de Pimec, Pere Cornellà, i el secretari general d'UGT a la demarcació, Xavier Casas.

Tots els integrants de la nova Taula per a la Reactivació Econòmica tenen un objectiu comú: unir esforços, crear sinergies i trobar el consens necessari entre tots els seus integrants per tal de minimitzar els efectes de la covid-19, així com desenvolupar projectes i actuacions que es puguin posar en pràctica i repercuteixin positivament en la ciutadania.

«Un moment excepcional»

«Ens trobem en un moment excepcional. La covid-19 ha tingut i continua tenint unes conseqüències molt negatives en el territori. Des de la Diputació hem treballat aquests mesos per donar resposta a les necessitats més urgents, i, com nosaltres, tots els agents socials i econòmics», va indicar Miquel Noguer, que va afegir: «Estem convençuts que treballar junts, colze a colze, ens permetrà arribar més fàcilment a l'objectiu, que és millorar la qualitat de vida dels gironins i gironines».

D'aquesta manera, la voluntat dels implicats és optimitzar recursos, evitar duplicitats i dur a terme actuacions que perdurin en el temps perquè aquest espai es projecti com una eina de referència a les comarques gironines, tant a curt com a llarg termini. La Diputació, com a ens supramunicipal, assumirà el rol d'aglutinadora de les mesures que es tirin endavant. «Tots els agents treballarem, a partir d'ara, per coordinar-nos i definir estratègies i accions conjuntes perquè la recuperació es produeixi el més aviat possible», va indicar Presas. De moment, no hi ha terminis establerts per dur a terme les accions, que s'allargaran el temps que sigui necessari.

Les línies de treball són transversals i inclouen tota mena d'àmbits: actuacions per potenciar la formació i l'assessorament a empresaris i treballadors; l'aposta ferma per la bona connectivitat de tots els sectors, digitalitzant el territori, amb el 5G i la fibra òptica com a objectius; la incentivació de polítiques d'ocupació; l'impuls de la promoció de campanyes per al foment del producte i les destinacions turístiques de la demarcació o de polítiques per reduir l'escletxa digital, sobretot en l'educació dels infants; l'ajuda a gent gran i a la gent més vulnerable, amb polítiques socials, impulsant l'assistència i la teleassistència, o el foment de la cultura, l'activitat física i l'esport per educar en l'hàbit saludable, entre d'altres.

Per tal de dur-les a terme, es preveu la creació d'una taula de treball amb tots els grups polítics presents a la Diputació. A més, i de forma coordinada, es crearà també un altre espai, de caràcter més tècnic, que es reunirà periòdicament per plantejar propostes i fer-ne el seguiment, amb la possibilitat de convidar-hi i incorporar-hi altres agents del territori perquè hi participin. De fet, aquesta va ser, precisament, una de les crítiques de la CUP, partit que va lamentar que no s'utilitzi aquesta nova Taula per canviar el model econòmic. També va criticar que només hi estiguin representats «els de sempre».

· Consulta tota la informació relacionada amb el coronavirus