L'Ajuntament d'Olot Ho va avançar ahir l'alcalde d'Olot, Josep Berga, acompanyat de la regidora d'Hisenda, Montserrat Torras. L'aprovació de les taxes i els impostos tindrà lloc al ple del dijous, dia 29 d'octubre. L'alcalde ha assegurat que la decisió respon a la voluntat d'estar al costat de les famílies i els sectors perjudicats per la crisi de la covid-19

Ha explicat que la crisi ha significat un esforç molt important per l'Ajuntament que aquest any ha hagut de destinar, fins ara, 1.500.000 euros en ajuts a les activitats afectades per la covid i a la recuperació econòmica i ajuts socials. Ha afegit que hi ha hagut una important disminució d'ingressos per motiu de condonacions, com la de l'impost de les terrasses dels bars per ocupació de la via pública. També ha apuntat que no han cobrat la totalitat de les quotes de l'escola de música i d'expressió Han comptat que han deixat d'ingressar uns 700.000 euros. Segons Berga, el fet de no haver hagut de fer les festes del Tura i les activitats culturals suspeses ha suposat una reducció de despesa que no ha compensat les pèrdues. Ha previst que durant el 2021 hauran de continuar ajudant negocis i famílies.

Un esforç afegit és l'increment del cost del servei de recollida d'escombraries. L'Ajuntament haurà d'assumir els 381.000 euros que ha augmentat el cost del servei, perquè els veïns no es trobin amb un augment al rebut. Segons ha explicat la regidora d'Hisenda, Montserrat Torras, l'origen de l'augment està en una puja del 14% al preu d'entrada de deixalles a l'abocador de Beuda. La puja ha estat establerta per l'Agència Catalana de Residus.

La piscina coberta

Pel que fa al pressupost, l'alcalde ha explicat que, tot i la reducció d'ingressos i els ajuts, els comptes del 2021 tindran lloc per al projecte de la piscina coberta, la finalització de l'espai Cràter i per millores que havien demanat els barris i aquest any no han pogut fer.

Un dels motius del marge d'optimisme en el pressupost és que l'Ajuntament podrà disposar d'1.600.000 euros del romanent que l'Estat no permetia que els ajuntaments en disposessin. La regidora Montserrat Torras ha apuntat que destinaran 1.100.000 euros del romanent a inversions i 500.000 euros a ajuts per a la reactivació econòmica.