L'hospital Santa Caterina per poder fer front a la segona onada de la pandèmia de manera que es pugui compatibilitzar l'atenció als pacients amb coronavirus, en els diferents nivells de gravetat, amb l'atenció als altres tipus de patologies.

D'una banda, l'hospital de dia de tractament s'ha reconvertit en una UCI, amb sis boxs, que se sumen als nou de l'actual unitat de crítics. L'atenció al pacient quirúrgic propi de l'hospital de dia es fa des d'ara en una de les unitats d'hospitalització que s'ha adequat per a aquesta finalitat. També s'ha habilitat aquesta planta per acollir l'activitat de la clínica del dolor, la sala de reanimació de l'àrea quirúrgica i l'àrea per a la recuperació de les endoscòpies.

Així mateix, les urgències psiquiàtriques s'han traslladat de nou a la Unitat de Patologia Dual i Desintoxicació de l'edifici Salt del Parc Hospitalari Martí i Julià, amb l'objectiu d'alliberar els boxs propis de salut mental del Servei d'Urgències de l'Hospital Santa Caterina. D'aquesta manera s'han pogut dissenyar dos circuits diferenciats d'atenció urgent, un per al pacient amb coronavirus i un segon per a l'atenció urgent d'altres patologies. També s'han traslladat les urgències de ginecologia i obstetrícia a una de les plantes d'hospitalització. En previsió de l'increment dels ingressos, s'han alliberat alguns dels espais del Centre Sociosanitari La República. En aquests moments s'està treballant en el trasllat del Servei de Rehabilitació d'accidents de trànsit (ubicat a l'edifici La República), a l'edifici Salt, i s'ha preparat una de les unitats d'hospitalització per acollir pacients amb COVID, segons necessitats.

Respecte a l'activitat, el bloc quirúrgic prioritzarà les intervencions de patologia urgent no ajornable, patologia oncològica i cirurgia major ambulatòria. La consulta externa, de moment, continuarà fent l'activitat que feia fins ara però mirant d'evitar la visita presencial quan aquesta no sigui estrictament necessària.

Aquestes actuacions se sumen a les que ja van quedar implantades durant la primera onada, en què es va reformar una de les plantes d'hospitalització que acollia diferents serveis de suport a l'activitat i altres consultes per acollir pacients amb coronavirus estables, amb vint llits, i per a pacients amb coronavirus derivats del Servei d'Urgències.

Els equips d'atenció primària de l'IAS continuaran amb la tasca que estan fent en el control del virus en els seus respectius àmbits territorials i l'atenció a la campanya de vacunació contra la grip, que acaba de començar, a més de l'activitat ordinària. Per la seva banda, els centres de la xarxa comunitària de salut mental, distribuïts a comarques, continuaran amb l'activitat habitual.

En aquest marc de contenció de la pandèmia, la setmana passada es van restringir els horaris de visites als pacients i el nombre d'acompanyats, limitats ara a una hora al dia i un acompanyant en el cas de l'Hospital Santa Caterina i cap en el cas del Centre Sociosanitari, amb l'excepció dels casos especials. En aquests moments, hi ha 31 pacients ingressats a l'hospital, deu dels quals es troben a l'UCI. També hi ha nou professionals positius i tretze treballadors en aïllament per contacte estret.

Augment d'ingressos a Figueres

D'altra banda, ahir a Figueres ja hi havia 44 persones hospitalitzades, dues menys que el màxim assolit a la primera onada. I a Blanes ja n'hi ha setze. Des de l'últim recompte s'han registrat cinc ingressos i s'han donat quatre altes.

Consulta tota la informació relacionada amb el coronavirus