Les peticions d'ordres de proteccióde l'any a la província de Girona. Es tracta d'una mesura que demanen moltes de les dones en seu judicial per evitar que l'agressor pugui tenir-hi interacció un cop denunciat. En total, l'increment ha escalat un 8,13%. S'ha passat de 160 peticions entre juliol a setembre de l'any passat, a les 173 d'enguany.

L'increment és notable perquè els últims mesos hi havia hagut una reculada d'aquestes peticions. Per exemple, el trimestre anterior havien caigut en un 34% les demandes d'aquesta figura per a dones maltractades. Però també s'ha de dir que en aquells moments hi havia plenament vigent l'estat d'alarma i que, per tant, aquest tipus de delictes es portaven més en silenci i moltes dones, fins i tot, ni van arribar a denunciar.

Una altra dada és que hi ha més ordres de protecció que han acabat acceptades que no pas denegades. En total, els jutges han donat el seu vistiplau a 90, i 83 s'han refusat. S'ha de dir que en el mateix període de l'any 2019, se'n van acceptar 86 de les 160.

De totes les ordres de protecció demanades, tres han estat petició del fiscal.

Del total d'ordres de protecció aprovades, n'han derivat 214 mesures cautelars. Aquestes poden ser tant de caràcter penal com civil. Del primer grup, se n'han cursat 160. Entre les més habituals hi ha l'ordre d'allunyament (89) o la prohibició del maltractador de comunicar-se amb la víctima (65).

Pel que fa a les mesures cautelars de tipus civil, 54 més aplicades, hi ha la de prestació d'aliments (23) o la permuta de l'atribució d'habitatge (8). La demanda de la mesura cautelar la fa la víctima i llavors el jutge decideix si l'adopta o bé la denega en funció de l'estudi cas per cas.

Del balanç del tercer trimestre sobre la violència masclista als jutjats que realitza el Consell del Poder Judicial també cal destacar-ne la baixada de les denúncies, una tendència que ja es veu des del primer estat d'alarma. En aquest cas han viscut una davallada del 10,3% respecte a l'any passat. S'ha passat de 767 a 688 demandes. Quant als homes enjudiciats, n'hi ha hagut 36, dels quals 30 han acabat condemnats per un delicte relacionat amb la violència masclista, set menys que el 2019. La majoria tenien o havien tingut una relació amb la vícitma.