Catalunya arrenca el 2021 amb un empitjorament de les dades epidemiològiques de la covid-19, en registrar un augment de la velocitat de contagi (l'Rt) i del risc de rebrot, una situació que podria portar al Govern a prendre «les decisions que siguin necessàries, per difícils que siguin», per frenar aquesta evolució. El risc de rebrot continua estant en xifres molt per sobre dels 300 punts i, en concret, en les últimes 24 hores ha augmentat en 19 punts, passant de 324 a 343. L'Rt també ha augmentat una centèsima, en passar del 0,99 a l'1, trencant d'aquesta manera la tendència descendent i progressiva dels últims dies: el dilluns d'aquesta setmana es va situar en 1,16, el dimarts en 1,09, el dimecres en 1,03, i ahir dijous en 0,99.

Tot això en un dia, el d'Any Nou, en què Catalunya suma més de 3.700 nous casos confirmats, amb el que acumula ja 401.668 contagis des de l'inici de la pandèmia. A més, 35 persones han mort en només un dia a causa del coronavirus, amb el que el total de defuncions per la malaltia se situa ja en 17.095. L'única nota positiva de la jornada és que el virus ha donat un petit respir als hospitals, amb 36 persones menys ingressades -1.759 pacients enfront dels 1.795 del dia 30 de desembre- i sis pacients menys a les UCIs -373 malalts crítics enfront dels 379 del dia anterior-.

La pandèmia avança a Catalunya i en paral·lel ho fa també la campanya de vacunació: fins avui són 5.960 persones, residents en geriàtrics i professionals que els cuiden, les que ja han rebut la primera de les dues dosis contra la covid.

Endurir les mesures

Catalunya ha entrat en el nou any sense noves restriccions, tot i que la comunitat mèdica defensés en reiterades ocasions un enduriment de les mesures contra la covid-19 per evitar el col·lapse del sistema sanitari i possibles confinaments en les pròximes setmanes.

El vicepresident del govern, Pere Aragonès, va reconèixer ahir que la situació de la pandèmia a Catalunya és «molt complexa» i va advertir que el Govern està «disposat a prendre les decisions que siguin necessàries si les dades epidemiològiques continuen empitjorant». «No podem fer una altra cosa. I sí, totes les mesures que apliquem aniran acompanyades d'ajudes econòmiques, però difícilment aquestes ajudes podran compensar totalment el cop econòmic per a les empreses i els treballadors», va subratllar en un article publicat a la web d'ERC. Pere Aragonès va remarcar que «les mesures quirúrgiques aplicades recentment, per dures que siguin, poden deixar de ser útils si les dades de contagis i hospitalitzacions empitjoren». És per això, va afegir, que «aquest inici d'any serà crucial» i per això el Govern valorarà «totes les opcions, per difícils que siguin».

367 nous casos a Girona

La regió sanitària de Girona suma, segons les dades del Departament de Salut, 367 casos nous confirmats per PCR i TA. Des de l'inici de la pandèmia han mort 1.331 persones en aquest territori, 9 més que les declarades fa 24 hores. El risc de rebrot, que aquests darrers dies anava a la baixa torna a pujar i ho fa 20 punts, fins a 374. L'Rt puja i se situa en 0,86. Hi ha 200 ingressats actualment, 17 menys que en el balanç anterior i 38 pacients a l'UCI. El risc de rebrot a la Cerdanya és de 1.706, amb una reducció de 179 punts en l'últim dia. Pel que fa al Ripollès, aquest indicador ha pujat a 1.282 (+76). La velocitat de contagi a la Cerdanya ha baixat de 0,83 a 0,77, i al Ripollès ha pujat lleugerament, de 0,85 a 0,86. Un indicador preocupant és la taxa de confirmats per PCR o TA, que se situa en 913 a la Cerdanya i en 653 al Ripollès. A la Cerdanya segons l'últim balanç, hi ha 15 pacients ingressats, igual que en l'anterior balanç. Des de l'inici de la pandèmia, han mort 18 persones, les mateixes que fa 24 hores. Pel que fa al Ripollès, hi ha 23 pacients ingressats, els mateixos que en el darrer balanç i s'han registrat dues noves defuncions.