15 de gener de 2021
15.01.2021
Diari de Girona

Nou impuls econòmic per fer viable l'escorxador comarcal del Ripollès

Es buscaran ajuts per finançar el «pla de xoc» valorat en 200.000 euros per les millores essencials

14.01.2021 | 23:53
El «pla de xoc» de l'escorxador comarcal del Ripollès serà de com a mínim 200.000 euros.

L'escorxador comarcal del Ripollès inicia una nova fase per deixar de ser deficitari i adaptar-se a les normatives. Des del 2011 que no s'hi fan millores importants i ara cal posar-lo al dia. «Sense l'escorxador, moltes explotacions haurien de tancar», admet la seva presidenta, Manoli Vega, que subratlla que ha arribat el moment que els ajuntaments hi «apostin» i participin en l'ampliació de capital que s'ha fet per valor de 60.000 euros. Actualment el 20% del capital és privat i dels 19 municipis, només n'hi ha 6 que hi donen suport. Xifren en uns 200.000 euros necessaris com a mínim per al «pla de xoc» amb les millores essencials que cal fer-hi. L'escorxador comarcal és de baixa capacitat, durant el 2020 s'han fet un total de 10.581 sacrificis animals, un 11% menys que l'any anterior.

Es tracta d'un servei «essencial» per als ramaders de la comarca. En cas de no tenir-lo, haurien de desplaçar-se a altres comarques per portar el bestiar a sacrificar i això els comportaria un increment de temps i costos molt important. «Sense l'escorxador comarcal, segurament es posarien en perill moltes petites explotacions i cal apostar-hi i encara més ara», explica Vega.

L'escorxador està passant per moments de dificultats i s'està treballant en un pla de viabilitat i assenyala que l'única manera de revertir la situació és fer-hi les millores necessàries que s'arrosseguen des de fa anys. Calculen que el «pla de xoc» costarà com a mínim 200.000 euros per adaptar-lo a les noves normatives i incorporar millores com eficiència energètica. És per això que s'ha fet una ampliació de capital per valor de 60.000 euros i s'ha fet una crida als ajuntaments que encara no hi participen que apostin per aquest servei. Actualment només hi ha 6 ajuntaments dels 19 que hi donen suport. Se'ls ha fet arribar una carta on se'ls informa dels imports estimats en la compra d'accions per a cada ajuntament que vulgui formar-ne part. Per Vega, aconseguir que hi entrin tots els ajuntaments serà clau per poder aspirar a futurs ajuts i subvencions perquè es veurà com al darrere hi ha tot el territori.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook