Un dia més, els indicadors de la pandèmia segueixen disminuint lentament, tot i que amb alts i baixos. De fet, les xifres de morts i d'ingressats greus són les que més es resisteixen a baixar. El Departament de Salut va xifrar ahir deu morts a la Regió Sanitària de Girona, i ja s'han superat el miler de defuncions als hospitals gironins. El total és de 1.859 morts des de l'inici de la pandèmia. Amb tot, en una setmana els positius han baixat un 20%, i la pressió hospitalària es manté progressivament a la baixa si ho comparem amb les xifres de les últimes dues setmanes.

També milloren les xifres d'ingressats, que ahir van baixar lleugerament, amb 233 malalts hospitalitzats. Mentrestant, els casos més greus que requereixen UCI es mantenen amb petits repunts per tercer dia consecutiu i es resisteixen a baixar de la cinquantena de casos diaris de mitjana des del 20 de gener.

La resta d'indicadors també tenen evolucions favorables: el risc de rebrot va baixar vuit punts i el risc de transmissió va baixar una centèsima.

El ritme de vacunacions segueix pujant, i fins a divendres s'havien vacunat 24.185 persones de la primera dosi, i 17.291 de la segona a la regió. Sobre el procés de vacunació, el gerent del CatSalut a Girona, Miquel Carreras, deia ahir a aquest diari que vuit de cada deu residents geriàtrics ja estan immunitzats, i va assegurar que «ningú es quedarà enrere». Mentrestant, el secretari general de Salut, Marc Ramentol, va indicar divendres en declaracions a RAC1 que la vacunació massiva podria començar al juny sempre que es mantingui l'entrega de dosis.

Dades de Catalunya

A Catalunya ahir es va tornar a superar la barrera diària dels 2.000 nous contagis, després de dies de descens gradual de la tercera onada, que segueix rebaixant la pressió hospitalària. De fet, es va xifrar una caiguda de 167 hospitalitzats menys, i el total d'ingressats se situa a 2.222. El nombre de crítics també va baixar lleugerament, i se situen a 651.

La xifra de morts també disminuí, però se'n van registrar 55. El pic de la tercera onada va deixar 97 morts el 25 de gener, i la xifra ha anat disminuint progressivament.

El ritme de vacunacions també segueix pujant, tot i que també ha anat patint alts i baixos durant les últimes setmanes, sobretot de la primera dosi, pels problemes d'abastiment. D'aquesta manera, les últimes dades indiquen que s'han vacunat 165.101 catalans amb les dues dosis, i que 237.329 més n'han rebut la primera.

Per últim, els municipis amb el risc de rebrot més elevat són Olot, que és l'únic que supera els mil punts (1.540); Manlleu, que en té 972, i per últim, Vic, amb 866.

A la resta de Catalunya, Vilafant, Valls, Mollerussa, Ripollet i Montcada i Reixac superen els 500 punts.